Najnovije vesti

BORBA PROTIV NARKOMANIJE U ŠKOLAMA: Od septembra kreću tribine, spremaju se materijali
Foto: Profimedia

važna inicijativa

BORBA PROTIV NARKOMANIJE U ŠKOLAMA: Od septembra kreću tribine, spremaju se materijali

Društvo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji se nalazi na čelu Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, naveo je da će se predložene usvojene mere sprovoditi u četiri pravca, budući da je reč o kompleksnom problemu u kome nema mesta za greške.

foto: Dragana Udovičić

Na sednici Komisije usaglašeno je da će se sprovoditi edukacija namenjena učenicima, roditeljima, zaposlenima u školama, kao i zaposlenima u zdravstvu. Tribine za decu i roditelje će zajednički organizovati ministarstva zdravlja i prosvete, a određeno je da prva tribina bude održana do prve nedelje septembra.

Državna sekretarka ministarstva prosvete Anamarija Viček kaže za Kurir da će edukacija biti osmišljena uz puno uvažavanje uzrasnih i drugih relevantnih karakteristika ciljnih grupa.

- Istaknut je značaj edukacije u mlađim razredima osnovne škole, ali i edukacije namenjene studentima. Edukacije će realizovati timovi stručnjaka iz ove oblasti, a planira se i izrada različitih materijala koji će biti dostupni školama. Ministarstvo prosvete je predložilo i podržalo mere koje se nadovezuju na postojeće kapacitete ustanova i aktivnosti koje se u školama već realizuju - navodi naša sagovornica.

foto: Marina Lopičić

Prema njenim rečima, škole u okviru svojih godišnjih planova izrađuju različite programe prevencije, a sadržaji vezani za prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci se obrađuju u okviru nastave.

- Ministarstvo prosvete podržalo je i predloge vezane za raznovrasniju ponudu različitih kulturnih, sportskih i drugih sadržaja za decu i mlade koji bi doprineli izgradnji pozitivnog sistema vrednosti. Dalji koraci Komisije podrazumevaju izradu i usvajanje akcionog plana u kome će biti precizirani sadržaji aktivnosti, vremenska dinamika i realizatori - navela je Vičekova.

Kurir je nakon smrti četvoro mladih usled predoziranja pokrenuo akciju "Droga je samo smrt".

Kurir.rs/ M. BRANKOVIĆ/ Foto: Marina Lopičić, Profimedia, Dragana Udovičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...