Najnovije vesti

POČELI SU GOREŠNJACI: Izbegavajte veliku vodu po mraku, mogu da se dese STRAŠNE STVARI
Foto: Profimedia

narodna verovanja

POČELI SU GOREŠNJACI: Izbegavajte veliku vodu po mraku, mogu da se dese STRAŠNE STVARI

Društvo

Nakon praznika Svetog Arhangela Gavrila, letnjeg Aranđelovdana, koji je bio juče dolazi jedan poseban period leta - Gorešnjaci.

U narodu se veruje da tada pa do Ćirilovdana, 28. jula, slede najtopliji dani u godini.

Ima krajeva u Srbiji gde narod veruje da ovaj period traje sedam dana – od praznika arhanđela Gavrila do Svetog Ilije koji se obeležava 2. avgusta, a svi sveci koji se slave u međuvremenu nose pridev – ognjeni.

Narod veruje da su ovi dani opasni jer prete požari i paljevine, ne radi se u polju da usevi ne bi sagoreli od sunca, ne ulazi se u vinograde, a tek uveče se odlazi u bašte. Ne sadi se, niti se bere.

Negde kažu da za vreme Gorešnjaka orlovi i ptice ne piju vodu i zato tužno pište u vazduhu. U nekim krajevima Srbije na Gorešnjake gledaju kao na drevna magijska bića koja žive u šumama i samo u ovom periodu, zbog vrućine, izleze odande i krenu prema potocima i rekama gde dave ljude ako ih zateknu tu.

Zato tokom ovog perioda, iako je toplo, majke zabranjuju deci da se kupaju. U Homolju tvrde da se tada uznemire vodeni demoni i hvataju neoprezne koji priđu blizu vode, pa je se zato do Svetog Ilije treba kloniti, a nikako im ne prilaziti noću jer su tada ova bića najaktivnija.

(Kurir.rs/Dnevno.rs/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...