Najnovije vesti

ALARMANTNO: Polovina mladih zna gde može da nabavi drogu! Marihuana i ekstazi najzastupljeniji
Foto: Profimedia

Kurir pokrenuo akciju - Droga je samo smrt!

ALARMANTNO: Polovina mladih zna gde može da nabavi drogu! Marihuana i ekstazi najzastupljeniji

Društvo

Nešto više od četvrtine mladih probalo je drogu, a čak 74 odsto njih poznaje nekog u svom neposrednom okruženju ko je konzumira!

Ovo su alarmantni rezultati istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita", koje je sprovedeno početkom juna 2018. godine na uzorku od 400 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina. - Oko 59 odsto mladih ponuđeno je drogom, dok je nešto više od polovine ispitanih 54 odsto odgovorilo da zna gde i od koga može da je nabavi. Ovi podaci ukazuju na visok nivo izloženosti mladih riziku od droga - pokazuju rezultati njihovog istraživanja. O narkomaniji se mladi najviše informišu preko interneta, zatim od drugara, u porodici 16 odsto, u školi 15 odsto. Što se tiče zastupljenosti droga, marihuana je ubedljivo najzastupljenija, zatim slede ekstazi, amfetamini, kokain, heroin, LSD...

- Dodatni rizik za zloupotrebu droge čine nedovoljna informisanost i brojne razvijene predrasude među mladima, a pre svega neopravdana podela na lake i teške droge, koju podržava 2/3 mladih. Sve droge su teške i opasne, a uverenje, odnosno predrasuda da je neka droga laka samo povećava rizik da se napravi pogrešan izbor kroz izbegavanje svesti o opasnostima koje svaka droga sa sobom nosi - navodi se u rezultatima sprovedenog istraživanja i dodaje da mladi takođe nisu dovoljno informisani ni da je narkomanija bolest.

- Narkomanija jeste bolest za čije lečenje je neophodna stručna pomoć, kao i jasno strukturirani programi lečenja - upozoravaju oni.

Kurir je nakon smrti četvoro mladih koji su se predozirali narkoticima pokrenuo akciju "Droga je samo smrt".

Kurir.rs /M. B./ Foto:Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...