VOZAČI SPREMITE SE ZA ČEKANJE NA GRANICAMA: Tokom vikenda očekuju se gužve, a evo kakva je trenutno situacija... (FOTO)
Foto: Uprava carina Srbije

gužve

VOZAČI SPREMITE SE ZA ČEKANJE NA GRANICAMA: Tokom vikenda očekuju se gužve, a evo kakva je trenutno situacija... (FOTO)

Društvo -

Sutra i prekosutra se na graničnim prelazima očekuje pojačani priliv putnika a današnji dana protiče bez većih gužvi, mada se očekuje da će do njih doći tokom podneva i noći, saopštila je Uprava carina Srbije.

foto: Uprava carina Srbije

Oni tvrde da carinska služba Srbije radi maksimalnim kapacitetom a angažovan je i dodatni broj službenika, ali da postoje situacije koje ne zavise od tempa kojim rade službenici pograničnih službi, već od dinamike rada organa susednih administracija na šta se ne može uticati.

foto: Uprava carina Srbije

"Prema informacijama sa terena na graničnom prelazu Batrovci je već počeo pojačani priliv putnika, pa se na ulazu čeka oko 2 sata, a na izlazu oko sat vremena, dok je u teretnom saobraćaju situacija redovna i zadržavanja nema. Na ulazu za putnička vozila trenutno radi 7 traka, a na izlazu 4. Prema rečima dežurnih službenika predstojeći vikend mogao bi označiti i špic sezone što se ulaza u zemlju tiče, nakon čega će se priliv putnika povećavati samo na izlazu", saopštili su iz uprave.

foto: Uprava carina Srbije

Što se tiče graničnog prelaza Šid, takođe se očekuje povećani priliv putnika koji već polako počinje, jer u želji da smanje pritisak na granični prelaz Batrovci, hrvatska saobraćajna policija preusmerava deo vozila ka prelazu Šid.

"Trenutno zadržavanje za kamione na tom prelazu traje oko 30 minuta, dok automobili na ulazu u zemlju čekaju oko 2 sata. Dobra vest za one koji napuštaju Srbiju je da na izlazu nema zadržavanja ni za teretna ni za putnička vozila", piše u saopštenju.

foto: Uprava carina Srbije

Iz Uprave carina Srbije savetuju putnicima da se prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima i po potrebi izaberu neki od manjih prelaza u blizini onih najfrekventnijih i najopterećenijih.

foto: Uprava carina Srbije

"Trenutno na našem najvećem prelazu na severu zemlje, prelazu Horgoš, zadržavanje na ulazu traje oko 1,5 vremena, dok na izlazu sa naše strane nema gužve i čeka se svega oko pola sata. Međutim, međuzona između Srbije i Mađarske je puna, tako da putnici koji se u njoj nađu čekaju oko sat vremena kako bi nastavili putovanje. Teretni saobraćaj teče bez zadržavanja. Na prelazu Gradina ka Bugarskoj otvoreno je svih 12 saobraćajnih traka (po 6 u oba smera) i već sada su sve pune. Trenutno se čeka između sat i sat i po na prelazak granice. Ako je suditi po činjenici da je prošle godine preko ovog prelaza tokom prvog avgustovskog vikenda prošlo oko 150.000 putnika, a samo tokom prethodna dva dana više od 100.000, slična situacija se očekuje i tokom predstojećeg vikenda", saopštili su iz uprave.

foto: Uprava carina Srbije

Ka Crnoj Gori, na graničnom prelazu Gostun, trenutno nema zadržavanja, ali se situacija zbog radova na ovom putnom pravcu i zatvaranja pojedinih deonica, menja iz časa u čas. Za vikend se očekuje pojačan saobraćaj, tako da se putnicima savetuje da ga ukoliko mogu izbegnu, ili da eventualno koriste manje opterećene granične prelaze: Špiljane ili Jabuku.

"Granični prelaz Preševo na granici sa Makedonijom je kao najveći prelaz na putu ka Grčkoj trenutno opterećeniji na ulazu, nego na izlazu iz zemlje. Putnici koji se vraćaju sa letovanja čekaju oko sat vremena na ulazu, jer je međuzona između Makedonije i Srbije potpuno popunjena. Bolja situacija čeka one koji tek idu na more, jer je zadržavanje na izlazu prelaza Preševo svega oko 30 minuta", naglašavaju iz Uprave carina Srbije.

(Kurir.rs/R.M./Foto: Uprava carina Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track