UŠAO JE U ALBANSKU KAFANU I ZATRAŽIO KAFU NA SRPSKOM: Zavladao je muk, a onda mu je Albanac priznao da još uvek navija za Zvezdu!
Foto: Profimedia

poseta skoplju

UŠAO JE U ALBANSKU KAFANU I ZATRAŽIO KAFU NA SRPSKOM: Zavladao je muk, a onda mu je Albanac priznao da još uvek navija za Zvezdu!

Društvo -

Skopska Šutka, tačnije opština Šuto Orizari, nalazi se na periferiji Skoplja i ujedno predstavlja meku ulične prodaje u ovom gradu. Ona je naseljena pretežno Albancima, koji žive u glavnom gradu Makedonije, a poznata je i po najvećem buvljaku u zemlji. Međutim, da li Srbi smeju da zalaze u ovaj deo Skoplja?

Prolaznici ne reaguju uvek dobronamerno na medijske fotoaparate, što je imao prilike da se uveri i jedan novinar iz Srbije.

"Nema "zdravo", nego će ti uzmem to i razbijem da vidiš ko sam ja", uzvikivao je gospodin žučne naravi.

Od građana se može čuti da se u Šutki živi "mirno i lepo" a u oči padaju džamije, velika makedonska zastava i pogled na krst na planini sa druge strane grada. Oko 70 posto stanovnika Šutke su Romi, a ostatak uglavnom čine Albanci. Većina njih su muslimani, ali ima i adventista i jehovinih svedoka.

Albanski deo grada Čair na jednom kružnom toku krasi ogroman spomenik u obliku albanskog dvoglavog orla sa oznakom OVK.

Novinar Mateja Beljan izašao je na narednoj stanici i ušao u lokalni kafić sa svojim prijateljem iz Španije. Pivo se ne služi, a žena u punom kafiću - nema.

"Otišli smo dalje i zašli u deo Čaira koji je bliži centru grada, a za razliku od ostatka naselja ovde nema stambenih blokova iz doba Jugoslavije, ulice su krivudave, a kuće i zgrade spontano se šire u visinu. Ušli smo u jedan mali kafić u kojem je sedela grupa Albanaca, koji nije imao ni ispisan naziv i na čistom srpskom i upitao sam". Je l' radite? Možemo li da popijemo kafu kod vas?"", piše Beljan.

Okupljeni su bili u šoku, jer iako niko ne brani ni Makedoncima ni Srbima da u albanskoj kafani popiju kafu, ovo je bilo iznenađenje. Ipak, Albanci su počeli razgovor sa dvojicom gostiju.

"Ovo je centar Skoplja, ali smo zaostali kao da smo pre 500 godina", počeli su da pričaju objašnjavajući kako se vremena menjaju.

Ali, manimo se politike. Došli smo da popijemo kafu. Započeli su priču o fudbalu.

"Ako hoćeš da popiješ kafu, moraš da navijaš za Real Madrid. Šalimo se, šalimo", uz smeh su pričali našem saputniku Špancu.

A onda se povela priča o Partizanu i Zvezdi.

"Još sam Zvezdaš! E... u Beogradu svaki derbi Zvezda-Partizan pre 40 godina, sve utakmice sam gledao Zvezdine, i Liga šampiona kad je igrala...", nostalgično se prisećao jedan od okupljenih.

Nakon ispijene kafe novinar iz Srbije je sa svojim prijateljem otišao iz kafane, bez ikakvih neprijatnosti.

(Kurir.rs/Telegraf.rs/Mateja Beljan/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja