SVE SPREMNO ZA USTOLIČENJE VLADIKE: Grigorije se seli u Nemačku i evo šta će mu biti prvi zadatak
Foto: Nebojša Mandić

u Crkvi Svetog Save u Diseldorfu 16. septembra

SVE SPREMNO ZA USTOLIČENJE VLADIKE: Grigorije se seli u Nemačku i evo šta će mu biti prvi zadatak

Društvo -

BEOGRAD - Ustoličenje novoizabranog vladike frankfurtskog i sve Nemačke Grigorija (Durića) biće održano 16. septembra u Crkvi Svetog Save u Diseldorfu. Nedelju dana kasnije u tron zahumsko-hercegovačkih episkopa u Trebinju biće uveden i jeromonah Dimitrije Rađenović, dosadašnji iguman hercegovačkog manastira Duži.

Ovim ceremonijama biće zaokružen proces primopredaje dužnosti i preuzimanja eparhija od strane novoizabranih vladika. Sveti arhijerejski sabor SPC na svojoj majskoj sednici izabrao je čak petoricu novih vladika, a dvojici arhijereja dodelio je nove dužnosti. Većina njih je hirotonisana je i već upućena na nova zaduženja, pišu Večernje novosti.

foto: Printscreen/Youtube

Najkrupnija promena u episkopatu sigurno je slanje vladike Grigorija iz Hercegovine u Nemačku. On još uvek obavlja dužnost nadležnog arhijereja u Hercegovini, a narednih dana definitivno će se preseliti na novo mesto službovanja.

- Novog episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija hirotonisaće patrijarh Irinej na Svetoj liturgiji koja će biti održana u Hramu Svetog preobraženja u Trebinju - navode u SPC.

- Vladiku Grigorija u tron episkopa frankfurtskog i sve Nemačke uvešće vladika šabački Lavrentije.

Među prvim zadacima vladike Grigorija u Nemačkoj biće uvođenje reda u finansijama i unapređenja funkcionisanja lokalnih crkava i manastira. Ova eparhija već godinama opterećena je finansijskim problemima, koji datiraju još iz devedesetih i dvehiljaditih godina.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track