PREPOROD SRPSKOG ZDRAVSTVA: Nov Klinički centar posle pet decenija!
Foto: Beta

VRHUNSKI

PREPOROD SRPSKOG ZDRAVSTVA: Nov Klinički centar posle pet decenija!

Društvo -

Najvažnija zdravstvena ustanova u Srbiji dobiće savremenu dijagnostiku, nuklearni centar, nove ordinacije, operacione sale i proširene laboratorije

Posle pet decenija, pacijenti u Srbiji će dobiti nov Klinički centar, koji će postati jedan od najbolje opremljenih centara u Evropi i biće završen za tri godine.

Radovi će se odvijati u dve faze, a u prvoj fazi će se rekonstruisati postojeći prostor, radiće se nova kula KCS, izgradiće se 86.000 novih kvadrata, biće 500 kreveta u Urgentnom centru, a od toga 150 na intenzivnoj nezi. Najvažnija zdravstvena ustanova u našoj zemlji, koja godišnje zbrine milion pacijenata, dobiće i savremenu dijagnostiku, 30 novih operacionih sala, nuklearni centar, nove ordinacije i proširene laboratorije.

- Poliklinika je otvorena 80-ih godina prošlog veka, a sada počinje rekonstrukcija i adaptacija centralnog objekta. Tokom izvođenja radova Poliklinika, koja je srce KCS, radiće normalno, a pacijenti neće trpeti - rekao je dr Milika Ašanin, direktor KCS.

foto: Tanjg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je juče ovu ustanovu i rekao da će renoviranje uticati na još veće smanjenje lista čekanja.

- Hoćemo najbolju moguću uslugu. Klinički centar je 45 godina držan kao ruina, ali će postati jedan od najbolje opremljenih centara u Evropi. Ove godine se na listama čekanja nalazi 73.000 ljudi, ali broj se smanjuje, a situacija u zdravstvu se popravlja - rekao je Vučić i podsetio da je pre nekoliko godina na listi čekanja bilo više od 210.000 ljudi, a prošle godine 135.000.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je ovo izuzetno ozbiljan i važan projekat.

- Nakon rekonstrukcije građani će dobiti novu dimenziju lečenja, sve to naši pacijenti već decenijama zaslužuju - zaključio je Lončar.

Izvođači rekonstrukcije su konzorcijum "GH Holding" i "Delta inženjering", koji su dali ponudu od 68,9 miliona evra.

foto: Printscreen

Institut za onkologiju Vojvodine Najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu

Najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu, koji će omogućiti preglede za novih 3.000 pacijenata godišnje, dobiće Institut za onkologiju Vojvodine. Vrednost je veća od 100 miliona dinara, a pokrajinska vlada je opredelila novac i za dogradnju dela prostora za smeštaj novog magneta. U ovom institutu dnevno se zrači oko 200 pacijenata, a oko 150 njih prima hemoterapiju.

BROJ

86 hiljada novih kvadratnih metara prostora će se izgraditi 500 novih kreveta dobiće Urgentni centar 150 kreveta će biti na intenzivnoj nezi 30 novih operacionih sala biće u KCS 68,9 miliona evra košta rekonstrukcija

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track