Najnovije vesti

OVDE SU KARAĐORĐEVI USTANICI PRVI PUT POBEDILI TURKE: U Spomen parku Ivankovac obeležena 213. godišnjica slavnog boja (FOTO)
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

jubilej

OVDE SU KARAĐORĐEVI USTANICI PRVI PUT POBEDILI TURKE: U Spomen parku Ivankovac obeležena 213. godišnjica slavnog boja (FOTO)

Društvo

U Spomen parku Ivankovac kod Ćuprije, na lokalitetu Šančevi, danas je održana državna ceremonija povodom 213. godišnjice boja na Ivankovcu i prve pobede srpskih ustanika pod vođstvom vojvode Milenka Stojkovića i Karađorđa nad turskom carskom vojskom.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ceremonija je počela intoniranjem državne himne, a lovorov venac ispred Vlade Srbije, na spomenik vojvodi Stojkoviću položio je državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Negoslav Stanković.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Venac je u ime Vojske Srbije položio pukovnik Jadranko Divjak, iz komande za obuku, a ispred opštine Chuprija predsednik opštine Ninoslav Erić. Vence su položile i delegacije SUBNOR-a i nevladnih organizacija koje neguju tradicije narodnooslobodilačkih ratova.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ceremoniji obeležavanja Boja na Ivankovcu u Spomen parku Ivankovac prisustovalo je nekoliko stotina građana Ćuprije i ovog dela Ćuprije, a simbolično je ispaljen i pucanj iz replike Karađorđevog topa. Kulturno umetnički program izveli su članovi Udruženja za negovanje horske muzike "Margi" iz Ćuprije.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pomen izginulim ustanicima, služili su sveštenici crkve u Ivankovcu.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao na današnji dan 1805. godine, po oceni istoričara, "predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka".

foto: Tanjug/Dušan Aničić

"To je, istovremeno blistav primer taktički dobro osmišljne i ostvarene vojne operacije. Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća", zapisali su istoričari.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...