POLNA NERAVNOTEŽA SVE IZRAŽENIJA: U Srbiji više žena nego muškaraca, one duže žive, ali se kasnije zapošljavaju! A tek kad čujete ko koliko vremena provodi za šporetom...
Foto: Zorana Jevtić

Studija evropskog statističkog biroa

POLNA NERAVNOTEŽA SVE IZRAŽENIJA: U Srbiji više žena nego muškaraca, one duže žive, ali se kasnije zapošljavaju! A tek kad čujete ko koliko vremena provodi za šporetom...

Društvo -

U našoj zemlji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca.

foto: Profimedia

U svim zemljama Evropske unije žene žive duže od muškaraca, a broj pripadnica lepšeg pola premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata. Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gde živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gde na 100 muškaraca dolazi 113 žena.

foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

Iako Srbija nije deo EU, podaci Republičkog zavoda za statistiku takođe svedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za pripadnice lepšeg pola je 78 godina.

U našoj zemlji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca - samo u seoskim sredinama živi više pripadnika jačeg pola.

foto: Beta/Ljiljana Danilović

Očekivani životni vek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosečni vek muškarca 77,9 godina - iako postoje velike kontinentalne razlike. Primera radi, pripadnice nežnijeg pola u Letoniji i Litvaniji žive čak celu deceniju duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji žive četiri godine duže od muškaraca.

foto: Profimedia

Pored toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o deci i domaćinstvu. Prosečna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i po, dok se domaćin u kuhinji zadrži 10 minuta.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track