PERVERZIJA U IZLOGU SRPSKOG KULTURNOG CENTRA U PARIZU: Miki nagnao Paju i to otpozadi pred očima Belog anđela iz Mileševe?! Čim je pukla bruka, figure u akciji iz izloga sklonjene na sprat (FOTO)
Foto: Marina Stanojević, Facebook printscreen Srpski kulturni centar u Parizu

tAMO SE SKANDALI SAMO NIŽU

PERVERZIJA U IZLOGU SRPSKOG KULTURNOG CENTRA U PARIZU: Miki nagnao Paju i to otpozadi pred očima Belog anđela iz Mileševe?! Čim je pukla bruka, figure u akciji iz izloga sklonjene na sprat (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD/PARIZ - Pariz je svetska metropola koja se odvajkada može pohvaliti slobodoumljem i modernim shvatanjima, ali su pred ovim prizorom i najslobodniji Parižani ostali zatečeni.

1 / 7 Foto: Marina Stanojević

Naime, dok glas nije stigao do Srbije, u izlogu Srpskog kulturnog centra u Parizu, koji se nalazi u samom centru Grada svetlosti, nekoliko dana stajale su figure Diznijevih junaka - Mikija i Paje Patka, u pozi koja podseća na simulaciju seksa.

Parižani koji su tuda prolazili zastajali su pred izlogom, smejuljili se, kikotali, fotkali izlog u neverici... verovatno ne primećujući šta se nalazi gore levo, iznad ulaznih vrata u naš kulturni centar - reprodukcija freske mileševskog Belog anđela, inače nezvanični zaštitni znak centra?!

Za neke sporna, skulptura je deo izložbe "Kraj i početak" i u izlogu se nalazila od dana otvaranja - 9. avgusta pa sve do danas kada je premeštena na sprat.

Postavku potpisuje pet autora iz Srbije okupljenih u umetničku grupu "Dimenzija", a direktor Kulturnog centra u Parizu i svojevremeno savetnik nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića - dramski pisac Radoslav Lale Pavlović sporne figure objašnjava umetničkom slobodom, odnosno projektom koji je prošao na konkursu Ministarstva kulture. On napominje za Novosti da je autoru skulpture Mikija i Paje u "akciji" i sam postavio pitanje primerenosti ovog sadržaja, ali da je shvatio da je reč o svojevrsnoj provokaciji.

foto: Marina Stanojević

"Dobio sam jasan odgovor da su oba Diznijeva junaka bespolna bića i da su sve asocijacije proizvod našeg ličnog tumačenja i viđenja. Ova skulptura dakle više govori o nama nego o Diznijevom strip dvojcu. Treba imati na umu i da seksualne konotacije u Parizu odavno ne izazivaju pažnju javnosti na kakvu smo navikli u Srbiji", kaže Pavlović.

Ovim povodom izjavom se za domaću štampu oglasio i šef MSP Ivica Dačić koji je rekao da je njegovo lično mišljenje "da su ovakve postavke skandalozne i svakako nedostojne ustanove u kojoj su izložene".

foto: Marina Stanojević

"Neprimereno je da ovakav sadržaj bude izložen u ustanovi koja bi trebalo da promoviše našu kulturu u Evropi, smatraju i Srbi iz Pariza u izjavi za beogradski list i dodaju: "Ne ulazeći u umetničku slobodu, ne smatramo da je seksualni čin Paje Patka i Mikija Mausa pravi domet srpske umetnosti."

Pošto se ovim povodom podigla prilična prašina, figure su iz izloga Centra premeštene na sprat...

foto: Marina Stanojević

Inače, ovo je u poslednjih pola godine već drugi događaj u istoj instituciji koji je izazvao veliku pažnju domaće javnosti... U aprilu ove godine u našem Kulturnom centru u Parizu umalo je došlo do tuče...

(Kurir.rs/Foto: Marina Stanojević/CC de Serbie Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track