LOKALNA VLAST JE NAREDILA DA SE UKLONI SPOMENIK PSU ŽUĆI: Kraljevčani novim potezom ODUŠEVILI Srbiju i sačuvali sećanje na njega!
Foto: Fejsbuk

Spomenik voljenom psu ostaje u naselju

LOKALNA VLAST JE NAREDILA DA SE UKLONI SPOMENIK PSU ŽUĆI: Kraljevčani novim potezom ODUŠEVILI Srbiju i sačuvali sećanje na njega!

Društvo -

Koliko god se razlikovali, komšijama u kraljevačkom naselju Moše Pijade jedno je bilo zajedničko - ljubav prema psu Žući, uz kog su odrastala njihova deca i koji je njihov kraj predano čuvao godinama. Kada je njihov mezimac uginuo krajem jula ove godine, građani su na travnjaku između zgrada Žući podigli spomen-ploču, koju su komunalni inspektori želeli da uklone.

Naime, komunalni inspektor je 17. avgusta naložio da se spomenik skloni, a leš psa ekshumira, iako Žuća na tom mestu nije ni sahranjen. Međutim, građani Kraljeva su se snažno usprotivili ovoj odluci i uspeli da sačuvaju sećanje na psa kojeg su voleli, čuvali i hranili punih 17 godina.

foto: Fejsbuk

- Imali smo sastanak sa nadležnima u gradskoj upravi, jasno je da parapetom koji je podignut kršimo gradsku odluku. Uspeli smo da postignemo dogovor: deca će ukloniti parapet, spomenik ćemo postaviti na nekom drugom mestu u naselju, gde će biti postavljena samo ploča kao obeležje i dobićemo odobrenje da se uradi mural sa Žućinim likom u naselju. Hvala gradskoj upravi, u kojoj su nas saslušali i što smo pronašli rešenje da ipak Žućina ploča ostane negde u naselju, samo da sve bude u skladu sa zakonom i odlukom grada - napisala je na društvenim mrežama Danijela Jović iz udruženja Spaske i pohvalila najmlađe stanovnike naselja Moše Pijade koji su za samo jedan dan skupili 400 potpisa u odbranu spomenika Žući.

Napominje se da na zelenoj površini leš uginulog Žuće uopšte nije ni sahranjen i da nema potrebe za bilo kakvom ekshumacijom.

Kurir.rs / J. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track