Najnovije vesti

Radić: Vraćanje vojnog roka dobra je ideja! Tri meseca prekratko, 6 meseci dovoljno
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

ocena vojnog analitičara

Radić: Vraćanje vojnog roka dobra je ideja! Tri meseca prekratko, 6 meseci dovoljno

Društvo

BEOGRAD - Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o vraćanju služenja obaveznog vojnog roka da je to korisno za društvo, jer je to jedini mehanizam za stvaranje obaveze prema državi kod mladjih generacija.

 

"Kod nas je uvek bio problem odnos države prema pojedincu, jer smo stvorili takav mentatlitet da se uvek distanciramo od države. Jednostavno rečeno, mi smo narod koji ne poštuje svoju državu", ocenio je Radić.

 

On je objasnio da je u svakom ratu koji je Srbija vodila bilo neophodno stvoriti narodnu vojsku opštom mobilizacijom, i da ona i zavisi od mobilizacije i rezerve koja postaje sve starija.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Batajnici da država razmatra vraćanje obaveznog vojnog roka za muškarce 2020. ili 2021. godine, i da to zavisi od finansijskih mogućnosti. Prema njegovim rečima, u planu je da vojni rok traje od tri do šest meseci, a ljudi koji bi odslužili vojni rok imali bi prednost u zapošljavanju u državnim i javnim službama.

 

Radić je ocenio da je obuka u trajanju od tri meseca prekratka, ali je šest meseci dovoljno za osposobljavanje. On je predložio da vojska bude formirana tako da ima dva dela, gotove snage koje će sačinjavati profesionalci spremni i u miru i u ratu, i centar popunjen vojnicima sa obuke koji bi bio razdvojen po rodovima i službama. Radić je dodao da je potrebno napraviti "razložni finansijski proračun" o tome gde su potrebni profesinalni vojnici, a gde oni koji služe vojni rok.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...