VUČIĆ UGOSTIO SLAVISTE: Danas kada je sve svedeno na 140 karaktera, vreme je za novo prosvetiteljstvo (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

prijem za učesnike 16. međunarodnog Kongresa slavista

VUČIĆ UGOSTIO SLAVISTE: Danas kada je sve svedeno na 140 karaktera, vreme je za novo prosvetiteljstvo (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je u vremenu u kojem živimo, sa "skraćenim verzijama" znanja i informacija, po formuli "sve u 140 karaktera, očigledna potreba za "novim prosvetiteljstvom" i ljudima koji promovišu šire i temeljnije duhovne vrednosti.

- Čini mi se, kada pogledam, da je sve svedeno na 140 karaktera, na skraćene verzije znanja i informacija, da je došlo vreme da se bavite poslom zbog kojeg je slavistika nastala, rekao je Vučić na prijemu, u Predsedništvu Srbije, za učesnike 16. međunarodnog Kongresa slavista.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić se zahvalio slavistima što su Beograd i Srbiju načinili prestonicom tako važne teme i zamolio ih, one koji su došli iz drugih zemalja, da se u Beogardu i Sbriji osećaju kao kod svoje kuće, svoj na svome.

- Posebno prijateljima sa prostora bivše Jugoslavije, sa kojima nismo uvek delili sve iste vrednosti, isti pogled na prošlost, ali uveren sam da ćemo umeti da gradimo zajedničku uspešniju budućnost, rekao je Vučić Predsednik je rekao da je ponosan što je Beograd domaćin takvog kongresa, rekavši da ima laku i prelepu dužnost da pozdravi učesnike i poželi da se ne čeka novih sedam decenija od Aleksandra Belića da se skup ponovo održi u Srbiji.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, ovaj skup je ogromna prilika da Beograd sebe iznova legitimiše kao svetski slavistički filološki centar.

Rekao je da je pročitao negde kako slavistika nije naročito važna, što, naravno, nije tačno i dobro je, kaže, što su slavisti i Srbija uspeli da to prepoznaju.

- To je velika važna stvar, veliki predmet za čitav svet. Svet ne može bez slavistike, niti slavistika bez sveta. Ogromno je nasleđe slovenskog jezika, veliko međusobno prožimanje na zapadnu i istočnu misao i jezik. Ništa manje ovaj svet nije uticao na slovenski jezik i misao, kazao je on.

Svojim radom slavisti, kako je objasnio, otkrivaju sva blaga protkane kulture.

Vučić je ukazao da je ogroman korpus slovenskog naroda, koji danas naseljava trećinu, a po nekima i polovinu Evrope. Naglasio je da ne postoji oblast gde slovenski nije dosegao visine. Zbog toga slavistika, prema njegovim rečima, ne može da bude mali i nevažni predmet i stvar.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track