PRIČA SA KOSOVA KOJA BUKVALNO LOMI SRCE! Noć koja je Jugoslavu odnela sve! Žena se probudila i onesvestila kada je videla da ih nema!
Foto: Youtube printscreen

sramotno!

PRIČA SA KOSOVA KOJA BUKVALNO LOMI SRCE! Noć koja je Jugoslavu odnela sve! Žena se probudila i onesvestila kada je videla da ih nema!

Društvo -

"Kada su mi pre desetak dana lopovi, koji još nisu otkriveni, ukrali šest krava i tele, osećao sam se kao da je nestao deo mene. Ne samo zato što smo se žena i ja toliko posvećeno starali o njima, već i zbog toga što su nam one bile izvor prihoda. Ta zarada pružala nam je mogućnost da pomažemo deci koja su u raseljeništvu, jer ovde nisu mogla da se zaposle".

Ovim rečima Jugoslav Stevanović (70) iz Goraždevca opisuje mučan osećaj kada mu je iz štale nadomak kuće ukradeno stado krava. A, ovaj domaćin i njegova supruga Milanka (67) nikada nisu napuštali Goraždevac.

I pre ratnih dešavanja na Kosmetu, imali su farmu rasnih krava i volova i, kako kaže, štale kakve niko nije imao u Metohiji. Ali, tokom 1999. godine štale su im zapaljene, stoka pokradena, a farme uništene. Stevanovići su krenuli iz početka. Voleli su da brinu o stoci koja im je podarila mogućnost da prežive i ostanu na svom ognjištu. Zahvaljujući njima, u Goraždevcu su tada, veli, ostale i brojne druge porodice. Svesni da moraju opstati i živeti od svog rada, Jugoslav i njegova supruga, roditelji dva odrasla sina i ćerke, od kojih imaju šestoro unučadi, nastavili su da rade u želji da osnuju novu farmu.

- Počeli smo sa po jednom kravom i nabavili šest rasnih grla i jedno tele. Zaista smo ih lepo hranili i čuvali, i to su znali svi u selu, ne samo Srbi već i Albanci iz okoline. Zbog toga mi je vlasnik jedne radnje omogućio da kod njega prodajem sir, jer je znao da je jako kvalitetan. Zaista mi je pomogao da plasmanom proizvoda omogućim prihode za sebe i suprugu ali i decu, prvenstveno za lečenje bolesnog unuka - s teškom mukom priča Jugoslav koji je prethodnih dana boravio kod lekara u centralnoj Srbiji zbog bolesti srca, a zdravstveno stanje mu se pogoršalo od kada su ih lopovi ojadili.

Vrednost ukradene stoke, kaže Jugoslav, premašuje 10.000 evra, ali je, veli, osećaj dodatne štete i namere lopova da im uskrate egzistenciju, daleko teži.

foto: Profimedia

- Te krave su nam davale dnevno od 30 do 40 litara mleka i teško je da se ikada više mogu nabaviti takva grla. A čuvali smo ih supruga i ja kao da su čeljad. Uvek sam bio uz nju kada ih je muzla muzilicom, ali sam tih dana bio na pregledima u Kragujevcu. Lopovi su verovatno pratili moju suprugu i pošto je štala bila obezbeđena, ušli su sa sprata i otključali vrata objekta jer drugačije nisu mogli izvesti krave koje su imale i po 800 kilograma - nastavlja priču Jugoslav.

I dok pojašnjava da se njegova supruga kada je ujutru ušla u štalu da pomuze krave, videvši da ih nema, onesvestila, ovaj domaćin se pita da li policija zaista želi da pronađe i kazni lopove koji poslednjih meseci pustoše ovo srpsko mesto nadomak Peći.

I dok podseća da šteta od krađe krave iznosi više od 10.000 evra, Jugoslav se pita da li da iznova osniva farmu ili da napusti domaćinstvo i ode za decom.

- Sada je najteže što sve i da hoćemo, nemamo čime da nabavimo stoku. Obratili smo se za pomoć Kancelariji za KiM, a iz manastira Visoki Dečani obećali su da će probati da nam pomognu, pa ćemo videti - razmišlja naglas Jugoslav, uveren da policija zna ko su lopovi, ali da iz nepoznatog razloga ne želi da ih uhapsi i kazni.

Kurir.rs/Večernje novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track