Od sutra overa knjižica za svako dete
Foto: KURIR

Od sutra overa knjižica za svako dete

Društvo -
Nadležni državni organi, pre svega Poreska uprava u Ministarstvu finansija, moraće bez odlaganja i bez izuzetaka da preduzimaju zakonom propisane mere protiv onih poslodavaca koji radnicima ne uplaćuju obavezne doprinose, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana

BEOGRAD - Republički fond za zdravstveno osiguranje će od sutra obezbediti overu knjižica, odnosno pravo na punu zdravstvenu zaštitu za svako dete, pa i za one mališane čiji roditelji rade kod poslodavaca koji krše zakon i ne uplaćuju doprinose u zdravstveni fond.

To je danas dogovoreno na sastanku zaštitnika građana Saša Jankovića i direktora Fonda Aleksandra Vuksanovića, a s tim se saglasio i ministar zdravlja Zoran Stanković.

"Stanković je potvrdio je Zaštitniku građana svoju saglasnost sa takvim stavom", saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

"Istovremeno, nadležni državni organi, pre svega Poreska uprava u Ministarstvu finansija, moraće bez odlaganja i bez izuzetaka da preduzimaju zakonom propisane mere protiv onih poslodavaca koji radnicima ne uplaćuju obavezne doprinose. To moraju da urade jer u protivnom novca za lečenje svih neće biti dovoljno", upozororava se u saopštenju.

Navodi se i da na takvo postupanje u najboljem interesu dece "upućuju Ustav Srbije, čije se odredbe o ljudskim i manjinskim pravima neposredno primenjuju i Konvencija UN o pravima deteta, čiji je Srbija potpisnik".

Tom konvencijom se utvrđuje obaveza države da obezbedi da ni jedno dete ne bude lišeno prava na zdravstvenu zaštitu po najvišim standardima ostvarivim u toj zemlji, podseća se u saopstenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track