RODITELJI TRAŽE NOVI ZAKON O NESTALIM BEBAMA: Četiri udruženja hoće istragu o svakom slučaju pojedinačno
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

slučajevi nestale dece

RODITELJI TRAŽE NOVI ZAKON O NESTALIM BEBAMA: Četiri udruženja hoće istragu o svakom slučaju pojedinačno

Društvo -

Četiri udruženja roditelja nestalih beba potpisala su danas sporazum o zajedničkom radu koji sadrži devet tačaka, među kojima je zahtev da bude povučen Predog zakona o statusu novorođene dece koja su nestala u porodilištima, jer se njime samo utvrđuje status o nestaloj deci, ali ne i istina.

Sporazum su potpisala udruženja "Roditelji nestalih beba Srbije", "Roditelji nestalih beba Vojvodine", "Beogradske grupe roditelja nestalih beba" i "Predstavnici roditelja koji nisu članovi nijednog udruženja".

Traže da novi zakon sadrži istragu o svakom pojedinačnom slučaju nestalog novorođenčeta, uvođenje DNK registra profila roditelja i dece o trošku države.

Udruženja smatraju da je predlog zakona nastao ne zbog utvrđivanja istine, već samo da bi se uvažila odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine kojom je Srbija morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rođeno 1983. godine upisano u knjigu rođenih, ali ne umrlih.

Kako je rekao predstavnik Beogradske grupe roditelja Goran Filipović, predloženi zakon samo utvrđuje status nestalog deteta, a, kako je rekao, mora se saznati istina gde su deca.

Nezadovoljni su formiranom Komisijom za rešavanje slučajeva nestalih beba, koja je sastavljena od predstavnika ministarstava i samo jednog udruženja roditelja "Za istinu i pravdu", jer Komisija ne komunicira sa ostalim udruženjima.

"Mi smo kao udruženje pokušali pisanim putem da se obratimo predstavnicima i članovima Komisije, ali naravno bez odgovora. Ne postoji apsolutno dijalog vlasti sa roditeljima", rekla je predstavnica Beogradske grupe roditelja Mirjana Novokmet.

Predstavnik Udruženja "Roditelji nestalih beba Srbije" Vladimir Činčarević kazao je novinarima da su u lanac nestajanja beba uključeni centri za socijalni rad, kao i pojedinci iz bolnica.

On je najavio da će u narednih mesec dana biti pokrenut sajt na kojem će moći da se prijave roditelji koji traže svoju decu, kao i deca koja traže svoje roditelje.

Najavljeno je i održavanje tribina u gradovima širom Srbije i povećanje kampanje u vezi sa pronalaženjem informacija o nestanku beba, jer kako su objasnili "do sada su bili previše fini prema državi".

Prema informacijama predstavnika tih udruženja 240.000 beba je proglašeno mrtvim od 1960. godine do danas, a smatraju da je "bar pola tih smrti lažirano".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track