Najnovije vesti

SRBI MUKU MUČE SA RAČUNIMA ZA GREJANJE: Jagodinci masovno dižu ruke od gasa, novčanik mesečno tanji i do 15.000
Foto: Shutterstock

Računica za jeftinije grejanje zadaje glavobolju

SRBI MUKU MUČE SA RAČUNIMA ZA GREJANJE: Jagodinci masovno dižu ruke od gasa, novčanik mesečno tanji i do 15.000

Društvo

Bliži se početak grejne sezone, pa grejanje Jagodincima zadaje glavobolju, jer prave računicu za najjeftiniji način grejanja.

foto: Shutterstock

Kako se nezvanično saznaje u gradskoj toplani, ove godine su se s toplovodne mreže isključila 152 potrošača, a lane 165 korisnika. Pre tri godine korisnici centralnog grejanja organizovali su čak i proteste, jer su tvrdili da je grejanje poskupelo, što su u Toplani tada demantovali. Bilo kako bilo, tek prema izveštaju jagodinske toplane podnetom Skupštini grada, na lični zahtev 2015. godine odjavilo se 545 korisnika stambenog i poslovnog prostora.

Porodica Vesne Miljković jedna je od onih koje su se s centralnog grejanja isključile pre tri godine.

"Za stan od 80 kvadrata plaćali smo 11.000 dinara mesečno. To nam je bilo preskupo. Od tada se grejemo na norveške radijatore. Isplati se, jer nas, ne računajući redovnu potrošnju električne energije, u zimskim mesecima košta samo 1.500 dinara. Iako smo se isključili, Toplani plaćamo 1.000 dinara za održavanje cevi, koje prolaze kroz naš stan", kaže Vesna.

Jagodinci su počeli da se isključuju i s gasovodne mreže.

foto: Stefan Jokić/Ilustracija

"Gas imam 15 godina. Da bih zagrejao kuću od 80 kvadrata, trošio sam oko 700 kubika mesečno. Zato sam gas koristio samo četiri godine, kada sam mesečno plaćao po 15.000 dinara. Ne smem ni da izračunam koliko bi me sada koštao. Zato sam se potpuno isključio s mreže i kupio drva za 12.000 dinara, što će mi biti dovoljno za celu zimu", kaže Svetislav Blagojević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...