SUTRA UZ KURIR POKLON IKONA S MOLITVOM: Mala Gospojina je crkveni i narodni praznik kojim se slavi Rođenje Bogorodice Marije
Foto: Kurir Austrija, Kurir

POKLON

SUTRA UZ KURIR POKLON IKONA S MOLITVOM: Mala Gospojina je crkveni i narodni praznik kojim se slavi Rođenje Bogorodice Marije

Društvo -

Kurir sutra poklanja ikonu s molitvom posvećenom Rođenju Presvete Bogorodice.

Mala Gospojina se obeležava 21. septembra, a posvećeni su joj Trška crkva i manastir Suvodol.

Ikona predstavlja čin rođenja Svete Deve Marije, gde njena majka leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, dok su okružene mnogim srodnicima.

Rođenje Presvete Bogorodice ili Roždestvo Presvete Bogorodice spada u red najvećih crkvenih praznika. Bogorodica je rođena u Nazaretu od roditelja Joakima i Ane.

Prema očevim rečima, Bogorodica Marija je bila carskog roda Davidovog, a po majčinim rečima, bila je od roda prvosvešteničkog. Po Božjem blagoslovu, Ana je u poznim godinama rodila kćer Mariju.

U narodu postoje razni običaji koju su posvećeni Maloj Gospojini. Svadbe u jesen kreću od 21. septembra, poljoprivrednici počinju sa oranjem i setvom zimskih useva, a organizuju se i razne stočarske svečanosti. Mala Gospojina je, takođe, i slava mnogih srpskih porodica.

Čitaj Kurir, jer uvek dobijaš više!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track