BESPLATNI PREGLEDI U KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ: Veliki odziv, ali bez gužvi
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

akciju pokrenulo ministarstvo zdravlja

BESPLATNI PREGLEDI U KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ: Veliki odziv, ali bez gužvi

Društvo -

Akcija besplatnih preventivnih pregleda koju je u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije pokrenulo Ministarstvo zdravlja nastavljena je danas u kliničko-bolničkim centrima, među kojima je i KBC "Dragiša Mišović" u kojem je pregledan veliki broj pacijenata.

Prema rečima interniste, kardiologa dr Slavice Radovanović do 13 časova u tom centru je obavljeno 119 kardioloških pregleda i uzeta su 284 uzorka za tumor markere.

U akciji, dodaje, učestvuju i domovi zdravlja u Mladenovcu, Sopotu, Lazarevcu, Rakovici, Barajevu i Obrenovcu koji pripadaju KBC "Dragiša Mišović" koji takođe sprovode internističke preglede i određuju krvnu sliku, ali šalju tumor markere u kliničko-bolnički centar.

"Do 11 časova iz tih domova zdravlja poslato je više od 1.300 uzoraka. Rezultati za tumor markere će biti poznati za dva dana, a krvna slika gotovo odmah", rekla je Radovanović.

Ona je podsetila da građani danas mogu da urade timor markere jajnika i prostate, provere pritisak i krvnu sliku i urade EKG.

"Pacijanti su zadovoljni što u kratkom vremenskom periodu mogu sve to da odrade. Bilo je više pacijenata kod kojih smo tek otkrili visok krvni pritisak, a imali smo i pacijente iz drugih gradova koje smo takođe pregledali", rekla je Radovanović.

Imali smo veliki odziv, ali ne i gužve, dodala je ona.

Inače, kako je ranije soapšteno iz resornog ministarstva, veliku podršku i značajno interesovanje građana za ovom akcijom potvrđuje podatak da je u devet dana akcije pregledano više od 170.000 građana Srbije, odnosno blizu 20.000 građana svake poslednje nedelje u mesecu.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track