Najnovije vesti

UPOZORENJE VLADIKE IRINEJA: Pravoslavlju preti najveći raskol U ISTORIJI CRKVE! ALI TO NIJE SVE...
Foto: Zorana Jevtic

PRAVOSLAVNI SVET NA RASKRSNICI

UPOZORENJE VLADIKE IRINEJA: Pravoslavlju preti najveći raskol U ISTORIJI CRKVE! ALI TO NIJE SVE...

Društvo

"Prvi put u istoriji pravoslavne crkve nad njom se nadvija realna opasnost od novog velikog raskola, ovog puta ne između hrišćanskog Istoka i Zapada, nego unutar samog Istoka. Ako bi došlo do toga, a ja se nadam da, uprkos svemu, neće doći, to bi bio veći i teži raskol od svih prethodnih u istoriji Crkve, kvantitativno veći i od raskola iz 1054. godine, s obzirom na današnju brojnost pomesnih pravoslavnih crkava i njihovu raširenost u svetu", rekao je vladika Irinej za Politiku.

 

On je na taj način prokomentarisao upozorenje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve da je ceo pravoslavni svet u opasnosti posle odluke Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije o postavljenju dvojice "egzarha" za Kijev, odnosno poglavara ukrajinskih pravoslavaca.

 

"Oni, naime, nisu tamo postavljeni, nego poslani na neko vreme u konkretnoj misiji sprovođenja plana o dodeljivanju autokefalije ukrajinskim raskolnicima više boja i vrsta, a protiv volje zakonite, kanonske crkve u Ukrajini, jedine koja u toj zemlji jeste Pravoslavna crkva, priznata od svih crkava, počev od Carigradske patrijaršije", objasnio je Irinej, ističući da reč "egzarh" u ovom slučaju znači naprosto izaslanik, legat, predstavnik.

 

Upitan da li opasnost od raskola već postaje stvarnost jer se u saopštenju Svetog sinoda RPC konstatuje i da je "proces prema izjavama vaseljenskog patrijarha nepovratan i biće nastavljen", vladika Irinej kaže da smatra da u istoriji nema nepovratnih procesa, čak i kada su okončani, "a kamoli kada su u toku i tek treba da budu okončani".

 

Istovremeno je izrazio nadu da Carigradska patrijaršija "neće preći fatalni Rubikon i da će svetinju jedinstva Crkve staviti iznad ovozemaljskih 'primata', antagonizama, interesa, uticaja..."

 

Napomenuo je i da Srpska pravoslavna crkva ne prihvata postojanje dva razlličita, pritom zavađena, pravoslavlja, jednog "fanariotskog", a drugog "moskovskog", već da veruje u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Hristovu crkvu.

 

"Ukratko: nismo za Moskvu, nego za puno poštovanje vekovnog kanonskog poretka i nismo protiv Carigrada, nego protiv svake inicijative koja bi, čak i nezavisno od dobrih namera, sigurno izazvala još teže potrese i podele od onih koje već imamo", poručio je Irinej.

 

Na pitanje da li postoji mogućnost da se, ako nekanonske crkvene strukture u Ukrajini na ovaj način dobiju autokefalnsot, slično dogodi i u Makedoniji, gde takođe postoje kanonska Crkva i nepriznate strukture, vladika bački upozorava da ako nešto prođe u Ukrajini, proći će ne samo i u Makedoniji nego i u Crnoj Gori, Abhaziji "i gde god naručioci i izvršioci zamisle, čak, možda, i u Grčkoj".

 

Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: Zorana Jevtić

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...