ISPOVEST SRBINA KOJI JE  OTIŠAO NA MALTU: Sa svojom fakultetskom diplomom radim kao konobar i perem čaše! Čekam da mi ispune neka obećanja, a dotle ...
Foto: Profimedia

NIJE BAŠ KAO ŠTO JE ZAMIŠLJAO

ISPOVEST SRBINA KOJI JE OTIŠAO NA MALTU: Sa svojom fakultetskom diplomom radim kao konobar i perem čaše! Čekam da mi ispune neka obećanja, a dotle ...

Društvo -

Veliki broj Srba koji se odluči da ode "trbuhom za kruhom" završi na Malti. Među njima je i ovaj mladić, ali se ne može pohvaliti dobrim iskustvom u ovoj zemlji.

"U Srbiji sam imao fakultetsku diplomu i radio sam u branši. Taj rad je bio takav da se sve zloupotrebljavalo od strane poslodavca, privatnika. Oko mene je uvek bio neki haos, dok je ćerka kući rasla. Supruga sa državnim poslom i minimalnim primanjima. Treba preživeti, pa jedini spas se video u odlasku.

Dugo sam pokušavao, Amerika, Kanada, Španija... Ništa od toga nije uspelo, pa mi je jedino ostalo da odem kod brata na Maltu.

Bilo je i tu mnogo obećanja različite prirode, mislilo se sve će lagano proći, ali... Morao sam da čekam godinu dana kako bih upisao taj fakultet koji bi mi garantovao rad u svojoj branši. A dotle, brat mi je našao posao konobara.

Zaposliti se kao konobar na Malti je veoma lako za svakog Srbina. Ili si izbacivač po klubovima, samo ako rednovno vežbaš.

Odjednom, sa svojom fakultetskom diplomom radim kao konobar i perem čaše. Čekam ta neka obećanja, verovatno kao i većina Srba. I kome sreća zakuca na vrata...

foto: Profimedia

A da, nisam spomenuo, u malenom stanu od 56 kvadrata živi nas šestorica. Čudno? Mi smo već navikli, a svako ima svoju rutinu i drugačije radno vreme, pa nije tolika baš gužva.

Ima nekoliko uspešnih priči sa Malte gde su Srbi zaista postali prznati u društvu. Tih priča je samo nekoliko, a to sam shvatio tek po dolasku.

Da vidimo ko sve može izdržati tu priču. Učio sam u Srbiji na fakultetu, učiću i ovde.

Samo, sada sam stariji i sa manje energije, plus fali mi moja porodica i ćerka.

Dotle, samo da čistim čaše i poslužujem turiste.

Zato sam studirao i bio dobar student. Hvala ti, to si mi sve ti omogućila, moja zemljo Srbija", zaključuje ovaj Srbin.

(Kurir.rs/http://politika-ekspres.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja