Najnovije vesti

Huliganima preti zatvor do 60 dana
Foto: Beta/Branislav Božić

Predlog Izmene Zakona o sprečavanju nasilja u sportu

Huliganima preti zatvor do 60 dana

Društvo
16:34h

Ukoliko Skupština usvoji predložene izmene, nasiljem će se smatrati tuča, čupanje stolica sa tribina, paljenje baklji, bacanje predmeta na teren, ali i nošenje obeležja koja izazivaju versku i nacionalnu netrpeljivost

Huligani koji budu divljali na stadionima i drugim sportskim borilištima, tukli se, uništavali imovinu, palili baklje, bacali predmete na teren i vršili druge oblike nasilja završiće u zatvoru između 30 i 60 dana i moraće da plate novčanu kaznu do 150.000 dinara ukoliko Skupština usvoji Predlog izmena i dopuna Zakona o spečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji je ovih dana stigao pred poslanike.

Ove kazne prete svima koji se ponašaju nasilnički pre utakmice, tokom i posle nje. A pod nasiljem će se smatrati svaki fizički napad na učesnike sportskog događaja, bacanje predmeta na teren, izazivanje nereda, paljenje navijačkih rekvizita, nošenje obeležja koja vređaju nacionalna, verska ili druga osećanja, izazivanje mržnje ili netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba. U nasilje, prema predloženim izmenama, spada i nošenje pirotehničkih sredstava kojima može da se ugrozi bezbednost pri dolasku ili odlasku iz sportskog objekta.

foto: Beta/Miloš Miškov

Zakon predviđa i kazne do dva miliona dinara za sportski savez, sportsko društvo ili organizaciju koja ne spreči da se dogodi nasilje tokom mečeva. Ovo znači da je organizator događaja dužan da angažuje redarsku službu i da Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavi podatke o broju prodatih ulaznica, kao i da kapije otvori dva sata pre početka utakmica.

Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije, smatra da je kazna od 60 dana zatvora suviše mala da bi se huligani opametili da više ne prave haos na sportskim terenima. - Mislim da su predložene kazne za klubove u redu, ali su kazne za huligane male i trebalo bi da budu drastično strože. Ne samo da bi trebalo da budu veće od 60 dana zatvora već bi i novčana kazna trebalo da bude veća - smatra Štefanek.

Milorad Vučelić, predsednik FK Partizan

Razdvojiti nasilje od navijanja

- Zakonski osnovi su postojali, ovo su dopune i izmene. Zaista je potrebno da se to primenjuje. Nisu samo u pitanju izgredi, kojih ima svuda, već je huliganstvo nešto čime se odvraća publika sa stadiona. Na našim stadionima bilo bi mnogo više publike kada bi se tome stalo na put. Navijanje je jedno, a nasilje nešto drugo. Nadam se da će ovog puta zakon da se zaista primenjuje, jer ne verujem da bi se to pokretalo da nema iskrene namere.

foto: Beta/Branislav Božić

Svetozar Mijailović, predsednik FK Crvena zvezda

Represija nije pravi put

- Praktično nije bilo utakmice posle koje Crvena zvezda nije bila kod prekršajnog sudije zbog upotrebe pirotehnike na tribinama. Potrebno je preduzeti mere kako bi se takve pojave sprečile, ali ne smatram da je represija pravi put. I ranije je postojao taj zakon, ali se nije primenjivao, dakle, od njega nije bilo ništa upravo zbog toga, odnosno nije davao efekta.

foto: Beta

Brojke

50.000 do 150.000 dinara biće kazna za huligane 30 do 60 dana zatvora preti kazna za divljanje tokom utakmica

Intervju Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Prestanimo da ubijamo jedni druge

Krajnje je vreme da se zaustavi međusobno ubijanje, kaže za Kurir predsednik OKS Božidar Maljković komentarišući Izmene Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama. Da li smatrate da će pooštravanje zakona doprineti rešavanju ovog problema? - Ovo je jedan korak koji ide u tom pravcu. Imali smo dva sastanka s ljudima koji su za to zaduženi, predsedavao je ministar Nebojša Stefanović. Dobro je što se krenulo u rešavanje velikog problema da se ne gube životi srpskog naroda, da se više ne upotrebljavaju bombe, noževi i ostalo oružje. Da nije tužno, bilo bi smešno - kaže Maljković. Kakva su vaša iskustva koja ste stekli radeći u klubovima širom Evrope? - Treba primeniti metod Margaret Tačer. Englezi su brzo i efikasno rešili problem i odvojili huligane od navijača. Zato ljudi dolaze na utakmice porodično. Dežurni sudija izgrednicima odmah izriče kaznu, pa ko voli, nek izvoli. Tako je svuda. U Španiji sam radio u četiri najbolja kluba, tamo ne možete da doživite da na teren doleti bilo šta. Pravila se strogo poštuju. Zna se kakav je odnos prema sudijama, kako trener sme da se ponaša i postoji kodeks kako se vodi utakmica. Naravno, veliku odgovornost u rešavanju problema imaju mediji, odnosno vi novinari - zaključio je Maljković.

foto: Saša Urošev

Kurir.rs/Predrag Gajic/Slavica Tomčić

Foto: Beta/Branislav Božić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...