REAKCIJA MINISTARSTVA PRIVREDE Izveštaj Saveta je tendenciozan
Foto: Shutterstock

REAKCIJA MINISTARSTVA PRIVREDE Izveštaj Saveta je tendenciozan

Društvo -

Na navode Saveta za borbu protiv korupcije da je od 57 kompanija koje su od 2014. do 2017. dobile 239,5 miliona evra subvencija svega sedam iz Srbije, dok 21 posluje s gubitkom, iz Ministarstva privrede tvrde da Srbija ima najbolje rezultate u regionu u privlačenju investicija

Povodom navoda Saveta za borbu protiv korupcije iznetih u Izveštaju o dodeli državne pomoći privrednim subjektima u Republici Srbiji, u kom je ukazano da su podaci o dodeli, realizaciji i kontroli državne pomoći netransparentni, kao i da je od 57 preduzeća koja su dobila 239,5 miliona evra podsticaja svega sedam iz Srbije i 21 posluje s gubitkom, dok firma "Truck-Lite Europe" iz Beograda, kojoj je 2014. dodeljeno tri miliona subvencija, nema još uvek nijednog zaposlenog, reagovalo je Ministarstvo privrede, tvrdeći da Srbija ima najbolje rezultate u regionu kad je reč o privlačenju investicija i svaki pokušaj bacanja senke na ovaj proces je, u najmanju ruku, tendenciozan. - Proces odobrenja i isplate podsticaja strogo je kontrolisan i praćen, tako da ni dinar iz budžeta ne može biti isplaćen pre nego što se ispune ugovorne obaveze. Ugovor o dodeli podsticaja potpisuje se nakon što, na predlog Ministarstva privrede, saglasnost daju i druga nadležna ministarstva, Komisija za kontrolu državne pomoći, Savet za ekonomski razvoj i Vlada Republike Srbije - piše u saopštenju Ministarstva privrede.

Iz Ministarstva tvrde da kompaniji "Truck-Lite Europe" nije isplaćen ni jedan jedini dinar i da je s njom ugovor raskinut zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza.

Što se tiče kompanije "Mei Ta Europe", u Ministarstvu tvrde da je gubitak u poslovanju u 2017. od 1,4 milijarde dinara, odnosno 11,9 miliona evra, "očekivan, budući da su u toku prvih godina pripreme i razvoja svakog poslovnog, pa i ovog projekta, ulaganja veća od samog poslovanja, pa su time i troškovi veći nego prihodi".

Objašnjavaju i da je, kad je reč o kompaniji "CG foods Europe", kojoj je prema navodima Saveta 2015. odobreno četiri miliona evra a ima svega četiri zaposlena, u pitanju grinfild investicija, kao i da je ta firma 30. juna 2018. imala 108 zaposlenih na neodređeno i 38 na određeno vreme, kao i da joj još uvek nisu isplaćene sve tranše na ime subvencija.

Sa firmom "ZG Lighting SRB", kojoj je prema izveštaju Saveta odobreno osam miliona evra subvencija iako o njoj nema nikakvih podataka u APR, kako tvrde u Ministarstvu privrede, potpisan je ugovor 2017. i trenutno se priprema revidirani biznis plan radi racionalizacije u poslovanju.

Vasilićeva: Nismo protiv pomoći, nego za red

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da će Savet u ponedeljak pismeno odgovoriti na primedbe Ministarstva privrede na njihov izveštaj. - Savet nije protiv toga da se traže investitori i da se daje državna pomoć, ali mora se uvesti red u davanje pomoći. Ako nema kontrole, onda postoji opasnost od enormne korupcije, naročito kad se ima iznos koji se daje i nema zakona koji će urediti ko, kome i na osnovu kojih uslova dodeljuje pomoć. Ne može se ostaviti maloj grupi ljudi da odlučuje o dodeli državne pomoći, nego to moraju da rade institucije - ističe Vasilićeva.

foto: Fonet/Media Centar

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track