KUBUROVIĆ: Uskoro predlog novog krivičnog dela - napad na advokate
Foto: Marina Lopičić

formirana je radna grupa

KUBUROVIĆ: Uskoro predlog novog krivičnog dela - napad na advokate

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će uskoro biti formulisan konkretan predlog novog krivičnog dela - napad na advokate, koji će biti uključen u Krivični zakonik.

Ministarka je rekla da sve što Ministarstvo pravde može da uradi je da preispita zakonske odredbe kojima se reguliše položaj advokata i da učini sve da se one unaprede.

Tokom avgusta , dodaje, formirana je radna grupa gde su predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaca, Vrhovnog suda, advokature.

"Jedna od preporuka je da uvede novo krivično delo koje će se odnositi na napad na advoklate, mislim da su zadovoljni takvim predlogom. Verujem da ćemo uskoro imati konkretan predlog kako treba da izgleda zakonska definicija tog krivičnog dela. Može da se organizuje jedna javna rasprava kako bi to rešenje bilo što bolje", naglasila je ona.

Republički javni tužilac je u skladu sa preporukama Radne grupe, podseća, doneo obavezno uputstvo za sve javne tužioce kako da postupaju u tim predmetima, što podrazumeva da oni imaju prioritet u odnosu na druge predmete, gde postoji hitnost u postupanju i obaveza da se izveštava šta je urađeno na mesečnom nivou.

Advokati su u ponedeljak imali jednodnevni štrajk, a najavili su ga ranije ukoliko ne budu zadovoljni tokom istrage.

Ukoliko se napad na advokate uvede kao krivično delo, napad na advokate tretiraće se kao napad na policajce, sudije, tužioce.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja