ZAŠTITITE SE OD BOLESTI: Sad je pravo vreme za vakcinaciju protiv gripa, stručnjaci otrkivaju zašto
Foto: Profimedia

Prevencija

ZAŠTITITE SE OD BOLESTI: Sad je pravo vreme za vakcinaciju protiv gripa, stručnjaci otrkivaju zašto

Društvo -

Isporuka uvozne vakcine protiv gripa u Srbiju očekuje se oko 10. oktobra, a Institut "Torlak" će cepivo distribuirati zdravstvenim ustanovama odmah posle dobijanja sertifikata analize u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Iako grip još nije stigao u Srbiju, lekari smatraju da je sada pravo vreme da ljudi rade na jačanju imuniteta, ali i da prime vakcinu protiv gripa. U zemlju će stići 241.620 doza vakcina protiv sezonskog gripa, a javnu nabavku sproveo je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Još nije poznato koji će sojevi virusa ove sezone biti dominantni, a očekuje se da će prvi slučajevi gripa biti otkriveni na severu i zapadu Evrope i da će se kasnije proširiti na istok kontinenta. Vakcinacija od sezonskog gripa se preporučuje najpre hronično obolelima od kardiovaskularnih, plućnih, kao i metaboličkih i malignih bolesti.

Epidemiolozi naglašavaju da je sada pravo vreme za vakcinu, jer je za razvijanje imuniteta neophodno od dve do tri nedelje, pa one koji se vakcinišu, virus gripa koji je prošle godine laboratorijski izolovan u prvoj sedmici decembra, neće zateći bez zaštite.

Kurir.rs / J. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track