ŠEŠELJ JE NAJVEĆI ZAGOVORNIK DA SE LEGALIZUJE NAJSTARIJI ZANAT: Bilo bi manje zločina, prostituke bi išle na lekarske preglede!
Foto: Printscreeen You tube

Oprečni stavovi o najstarijem zanatu

ŠEŠELJ JE NAJVEĆI ZAGOVORNIK DA SE LEGALIZUJE NAJSTARIJI ZANAT: Bilo bi manje zločina, prostituke bi išle na lekarske preglede!

Društvo -

Predlog Sindikata policije i policijskih starešina da se u Srbiji legalizuje prostitucija izazvao je veliku polemiku i podelio javnost. Dok protivnici u prvi plan ističu nehumanost ideje da se iskorišćavanje ljudskog tela ozakoni, pobornici smatraju da je to jedini način da seksualne radnice dobiju zdravstvenu zaštitu.

foto: Profimedia

Kao najveći zagovornik legalizacije najstarijeg zanata pokazao se lider radikala Vojislav Šešelj.

- Otkad se bavim politikom, ja se za to zalažem. Ni iz jednog društva se prostitucija ne može iskoreniti i zato se treba legalizovati da bi to država držala pod kontrolom. Iskorenile bi se onda i razne polne bolesti jer bi prostitutke imale obavezu da redovno idu na lekarske predloge, bila bi lakša i njihova zaštita, a lakše bi i policija čuvala javni red i mir i manje bi bilo zločina.

Mada su policajci kao razlog za legalizaciju prostitucije naveli i punjenje budžeta poreskim prihodom od legalnog posla, ekonomista Aleksandar Stevanović se ne slaže s tim:

foto: Marina Lopičić

- To je pitanje slobode izbora i nepotrebne represije, a ne pitanje budžeta. Ne vidim ni zašto bi se policija time bavila, osim u slučajevima kada ih neko drži u ropstvu. Ipak, ja podržavam legalizaciju prostitucije jer je reč o poslu koji postoji otkad je sveta i veka i ne vidim zašto bi neko ko se time bavi išao u zatvor a nikome ne čini štetu. Takođe, kada bi to bilo u legalnim tokovima, bilo bi i manje posrednika koji te žene eksploatišu, one bi bile slobodne, a smanjio bi se i rizik od širenja polnih zaraznih bolesti.

Iako, kako kaže, ima mnogo argumenata i za i protiv legalizacije, koordinatorka sigurnih kuća Vesna Stanojević je pre svega pristalica dekriminalizacije prostitucije:

foto: Dragana Udovičić

- To znači da se ne kažnjavaju žene koje pružaju te usluge, već da se kažnjavaju oni koji te usluge traže. Žene ne treba da idu u zatvor i plaćaju velike novčane kazne zato što su prinuđene da to rade jer nemaju sredstava za život ili su naterane na to, dok oni koji ih na to teraju ili to koriste ostaju zaštićeni. Da nema onih koji to traže, žene se ne bi time ni bavile.

Psiholog Aleksandra Janković nije opredeljena i smatra je ovo tema za najširu javnu raspravu:

foto: Dragan Kadić

- Razlog za je pitanje dekriminalizacije, jer mnoge od tih devojaka moraju da pružaju te usluge i kada to više ne bi htele. Tu je i pitanje neophodne zdravstvene zaštite, dok bi korisnici usluga, a posebno makroi, bili dovedeni pred lice pravde. Međutim, ozbiljni razlozi protiv su pitanja da li ćemo na listu zanimanja postaviti i seksualnog radnika i kakvu će to vrednosnu poruku poslati mladim osobama. Ne bih volela da moja ćerka ili prijateljice izaberu to zanimanje radi brze i velike zarade.

JOVAN MARIĆ ENERGIČNO SAM PROTIV, TO JE NEČOVEČNO

foto: Fonet Nenad Đorđević

Najveći protivnik legalizacije prostitucije je poznati psiholog i seksolog Jovan Marić: - Energično sam protiv toga. Devojke treba da znaju da je seksualni čin završnica jednog lepog, dobrovoljnog, ljubavnog odnosa između muškarca i žene i to se nikako ne radi za pare. U medicinskoj etici zabranjena je prodaja krvi, organa, pa naravno i prodaja celog tela - ističe Marić i dodaje da su istraživanja psihopatologije prostitutki pokazala da se one time ne bave pre svega zbog siromaštva, već da imaju "neki kvrc u glavi", što govori da prostituciju ne treba legalizovati.

ISKUSTVA HOLANDIJE POREZOM PROSTITUTKE PUNE BUDŽET

- Nakon legalizacije, cena seksualnih usluga je povećana zbog najama bordela, lekarskih pregleda i poreza - Mušterije su zbog toga tražile jeftiniji seks, pa se opet javila ilegalna prostitucija - Porez koji plaćaju učesnici prostitucije čini ukupno 5% od državnog budžeta holandske vlade - Seks-industrija porasla je za 25 odsto, a trgovanje stranim ženama čak za 80 odsto

JAVNI RED I MIR STROGE KAZNE ZA PROSTITUCIJU - novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara ili kazna zatvora od 30 do 60 dana

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track