SRBIJA JE LIDER U SVETU PO NOVIM RADNIM MESTIMA PO BROJU STANOVNIKA: Dokaz da je privreda krenula napred
Foto: Shutterstock

U vrhu! Istraživanje IBM potvrdilo liderstvo u otvorenim radnim mestima

SRBIJA JE LIDER U SVETU PO NOVIM RADNIM MESTIMA PO BROJU STANOVNIKA: Dokaz da je privreda krenula napred

Društvo -

Dobro je kada jedna kompanija najbolja u svojoj oblasti, poput IBM, Srbiju prepoznaje kao dobru destinaciju za ulaganja

Po broju radnih mesta stvorenih stranim direktnim investicijama u odnosu na broj stanovnika, Srbija je u 2017. lider u svetu, pokazalo je istraživanje IBM.

U top 10 zemalja koje su se izborile za strane investicije koje su dovele do otvaranja novih radnih mesta iz regiona centralne i jugoistočne Evrope tu su još i Litvanija, Bosna i Hercegovina i Slovenija, Mađarska, Slovačka i Makedonija.

- Srbija nastavlja da dobija značajna ulaganja u ključne sektore kao što su tekstil, transportna oprema, hemikalije i elektronika. Nije iznenađujuće da proizvodne aktivnosti čine skoro 80 odsto svih radnih mesta koja su nastala zbog stranih direktnih investicija - piše u izveštaju IBM o globalnim lokacijskim trendovima, zasnovanom na broju radnih mesta u zemlji stvorenih stranim direktnim investicijama u odnosu na veličinu stanovništva zemlje.

U izveštaju se navodi da za Srbiju, kao i ceo region zapadnog Balkana investitori pokazuju veliko interesovanje.

- Nastavak snažnih performansi Srbije i šireg zapadnog Balkana svedoči o rastućem uspehu regiona u privlačenju stranih investicija i cementiranju njegove pozicije u globalnim vrednosnim lancima. Iako performanse pojedinih zemalja variraju iz godine u godinu, interesovanje inostranih investitora za region u celini doživljava održiv visok nivo - navodi se u IBM studiji.

IBM analiza ističe i niske troškove u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije koji su se pokazali atraktivnim za investitore, jer pritisak na tržište rada pokreće povećanje troškova u centralnoj i istočnoj Evropi.

foto: Marina Lopičić

Ministar finansija Siniša Mali kaže za Kurir da je ovo "još jedan dokaz da je Srbija u poslednjih nekoliko godina uspešno stabilizovala svoje javne finansije i krenula napred".

- U prvoj polovini ove godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,3 milijarde evra, što je za 8,6 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine. Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu ove godine iznosila je 11,9 odsto i više je nego prepolovljena u odnosu na 2012. Svake godine smo sve bolji, ekonomija nam je ojačala, i to samim tim znači i da smo atraktivniji za strane investitore. Srbija je zemlja novih fabrika, novih gradilišta, koja ubrzanim tempom ide napred - ističe Mali.

Ekonomista Ivan Nikolić ističe da je dobro kada jedna kompanija najbolja u svojoj oblasti, poput IBM, Srbiju prepoznaje kao dobru destinaciju za ulaganja

. - To je nešto čime Vlada može da bude zadovoljna. Dobro je da postajemo atraktivni i za neke delatnosti koje donose veću dodatu vrednost, poput IT. Čini se da je čitav region u poslednje vreme na radaru ove industrije i globalnih firmi - kaže Nikolić.

Kovačević: Privredni rast temeljimo na stranim investicijama

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ističe da je poznato da Srbija privredni rast u velikoj meri temelji na stranim investicijama. - Naš privredni rast ostvaren je u velikoj meri pomoću stranih investicija. Dobro je što strani investitori zapošljavaju više ljudi, ali bi bilo mnogo bolje da imamo više domaćih investitora. Posle određenog vremena strane investicije će nas koštati zbog plaćanja dividendi koje su veće od kamatnih stopa. To znači da bi, ako bi domaći privrednik uzeo kredit i napravio firmu, manje platio nego što će stranac izvući iz zemlje kroz profit na razne načine - kaže Kovačević.

foto: Beta

Lista zemalja s najviše otvorenih radnih mesta

1. Srbija 2. Litvanija 3. BiH 4. Slovenija 5. Kostarika 6. Irska 7. Mađarska 8. Slovačka 9. Bocvana 10. Makedonija

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track