MOJSILOVIĆ: Srbija nije vojno ugrožena
Foto: Dragana Udovičić

novi načelnik generalštaba radiće u interesu vs

MOJSILOVIĆ: Srbija nije vojno ugrožena

Društvo -

BEOGRAD - Stanje u Vojsci Srbije redovno je, i ona je spremna i opremljena da izvrši sve zadatke koji se pred nju postave, izjavio je danas načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović.

On je rekao da je Vojska Srbije, posle incidenata na severu Kosova, imala jasne i precizne zadatke i obavljala je pojačane aktivnosti, u skladu sa naređenjima predsednika Republike.

Mojsilović je dodao da je to sve što bi u podizanju borbene gotovosti mogao da kaže za javnost.

Prema njegovim rečima, vojnostrateška pozicija Srbije je takva da ona nije vojno ugrožena, a vojna neutralnost je definitivno održiva i na njoj treba raditi.

"Srbija nije vojno ugrožena zemlja, ali postoji potreba da se sa pažnjom prati situacija u citavom regionu, ne samo kroz bezbednosne izazove već kroz sve one tokove koji se dešavaju u svetu, kao što je migrantska kriza, naveo je Mojsilović.

Prema njegovim rečima, region zaslužuje posebnu pažnju, s obzirom na prošlost, sadašnjost i budućnost.

Mojsilović je dodao da će, kao i njegovi prethodnici, raditi na povećanju operativnih sposobnosti kako bi VS mogla da ispuni sve misije i zadatke, u skladu sa strateškim dokumentima i sa onim što vojska treba da radi.

"Prevashodno pričamo o modernizaciji, o opremanju, o revitalizaciji pojedinog vida vojske i to je ono što treba da prati ne samo opredeljenje vojske, već i Ministarstva odbrane i najvišeg državnog rukovodstva", objasnio je Mojsilović i dodao da je na njegovoj listi prioriteta visoko postavljena briga o položaj vojnika, civila, podoficira i oficira.

Mojsilović je rekao da će mu bogato radno iskustvo pomoći jer zna i kako funkcionišu medunarodne organizacije ( NATO i EU), ali i komandirske i štabne dužnosti.

"Govorim ruski i engleski što je prednost u komunikaciji sa stranim partnerima. To je jedan od segmenata interoperabilnosti - sposobnosti zajednickog delovanja", rekao je general u intervjuu za emisiju "Dozvolite...".

Na ocene da je zbog službovanja u Briselu "pod zapadnim uticajem", on je odgovorio da je živeo i u Moskvi, i u Briselu, ali da nosi uniformu Srbije i da stvari gleda iz ugla interesa svoje zemlje.

Mojsilović kaže da vojska nikada nije počinjala rat, niti ga je tražila i izazivala jer vojnici najbolje znaju šta je rat i kakve strahote donosi.

"Ratno iskustvo je nešto što u svakom slučaju pomaže. Počnete više da cenite sve on napore da se oružana sila koristi kao krajnje sredstvo za dostizanje odredenih ciljeva", naveo je prvi čovek vojske.

foto: Kurir, Dragana Udovičić

Dodao je da mu iskustvo iz ratova 1991, 1992, NATO agresije, rad u jedinicama Prištinskog korpusa, učešće u protivterorističkoj akciji na jugu Srbije, pomaže jer je ono što je učio primenio u praksi.

On je rekao da na pitanje vraćanja obaveznog služenja vojnog roka gleda iz ugla profesije.

"To me rukovodi da razmišljamo o određenim kapacitetima, kada govorimo o teritorijalnoj i rezervnoj komponenti vojske, o sposobnosti građana da brane svoju zemlju, da kažem da ja sam za obavezno služenje vojnog roka", istakao je Mojsilović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track