Carigradska patrijaršija može da bude ugašena Vartolomeju se drma tron
Foto: AP

Raskol Nakon priznanja autokefalnosti Ukrajinske crkve

Carigradska patrijaršija može da bude ugašena Vartolomeju se drma tron

Društvo -

U pravoslavnom svetu oštre reakcije na odluku vaseljenskog patrijarha, a analitičari kažu da SPC mora da odigra pametno zbog nepriznate Makedonske pravoslavne crkve

Uprkos naporima patrijarha srpskog Irineja da odgovori vaseljenskog patrijarha Vartolomeja od davanja autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi, Carigradska patrijaršija najavila je da će definitivno dati autokefalnost, što bi moglo dovesti do raskola u pravoslavlju.

foto: Marina Lopičić

Sinod Carigradske patrijaršije potvrdio je da je Vaseljenska patrijaršija započela proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije. Oni su saopštili i da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji. - Odluka o priznavanju autokefalnosti je već doneta - pohvalio se predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Ruska pravoslavna crkva oštro je reagovala. - Ovo je legalizacija raskola i dovešće do nepopravljivih posledica po pravoslavno hrišćanstvo. Svojim delima Carigrad je prešao crvenu liniju. Mi ćemo 15. oktobra zvanično oceniti poteze Carigrada - rekao je Vladimir Legojda, portparol moskovskog patrijarha Kirila.

foto: Dragana Udovičić

Drugi portparol Aleksandar Volkov izjavio je da ovi potezi predstavljaju eksplicitno i agresivno mešanje u pitanje drugih crkava. Ruska pravoslavna crkva je faktički prekinula diplomatske odnose s Carigradskom patrijaršijom.

foto: Printscreen

Verski analitičar Draško Đenović smatra da će ovaj potez zasigurno oslabiti značaj i ulogu Vaseljenske patrijaršije, te da bi u nekoj bliskoj budućnosti mogla biti i ugašena. - Ako nogom zatvorite vrata, pitanje je ko će stati iza vas, jer ako izgube podršku, ne samo Rusije nego svih pravoslavnih crkava koje će stati uz Moskvu, dodatno se slabi uloga. Može da se kaže da se drma pitanje postojanja Vaseljenske patrijaršije - kaže Đenović: - Ostaje da vidimo kako će postupiti SPC. Ako prekinemo odnose s Carigradom kao Moskva, onda olakšavamo Makedonskoj pravoslavnoj crkvi da dobije autokefalnost. Mislim da SPC neće zamrznuti odnose s Carigradskom patrijaršijom, ali će ih spustiti na neki niži nivo.

foto: Zorana Jevtić

Vladika mileševski Atanasije Rakita kaže da se takvim pitanjima bave crkvena tela: - Kao čovek koji je član Hristove crkve osećam i izražavam svoju tugu što je došlo do nesporazuma, nesuglasja i osećam bol. Imam duboko uverenje da će crkva Hristova, koja je rešavala teška pitanja, naći rešenje i ovome.

Dimitrije Kalezić

Teška odluka pred Irinejom

Protojerej-stavrofor i profesor u penziji Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić smatra da Vaseljenska patrijaršija gura pravoslavlje u raskol, a da je Vartolomej tu gde jeste samo titularno. - Ta njihova odluka se meni ne sviđa uopšte. Teško je nagađati kakav stav će SPC zauzeti, ne znamo ni Moskva kako će reagovati. Potreban je zajednički skup, svepravoslavni sabor koji će doneti neku vrstu objašnjenja, cilja, propis, i reakcije na ovo. Zasigurno da je pred našim patrijarhom Irinejom veoma teška odluka o ovom pitanju.

Kurir.rs/ M. BRANKOVIĆ/ Foto: AP, Marina Lopičić, Dragana Udovičić, Printscreen, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track