Najnovije vesti

POSETA CRKVENIH VELIKODOSTOJNIKA: Patrijarh Irinej u ponedeljak u Crnoj Gori
Foto: Profimedia

vISOKI GOSTI

POSETA CRKVENIH VELIKODOSTOJNIKA: Patrijarh Irinej u ponedeljak u Crnoj Gori

Društvo

U pratnji Patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

PODGORICA - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej boraviće u Crnoj Gori u ponedeljak, 15. oktobra, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U saopštenju se navodi da će Irinej u Crnu Goru stići sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

"U pratnji Patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije", navodi se u saopštenju.

Iz mitropolije su naveli i da će dočeku prisustvovati i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop pakračko-slavonski Jovan, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

"U 11 časova u Cetinjskom manastiru će biti služena svečana doksologija, nakon koje će arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izgovoriti pozdravno slovo, a visoki gost patrijarašku besedu. Predstojatelj Antiohijske pravoslavne crkve posetiće Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u 16 časova, gde će mu takodje biti priredjen svečani doček", kazali su iz mitropolije.

Irinej je u julu ove godine u razgovoru za "Dan" ocenio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Crnogorski premijer Duško Marković je kazao da je Irinej još jednom zloupotrebio gostoprimstvo Crne Gore. Iz Vlade je tada saopšteno da stavovi govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni, i da medjuverski sklad ne može biti doveden u pitanje paušalnim, zlonamernim i neutemeljenim ocenama.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...