PATRIJARH SRPSKI I PATRIJARH ANTIOHIJSKI U POSETI CRNOJ GORI: Istorijski susret i obilazak pravoslavnih crkava
Foto: Dragana Udovičić

crkvena poseta

PATRIJARH SRPSKI I PATRIJARH ANTIOHIJSKI U POSETI CRNOJ GORI: Istorijski susret i obilazak pravoslavnih crkava

Društvo -

Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X i patrijarh SPC Irinej, u okviru višednevne posete patrijarha Jovana Srpskoj pravoslavnoj crkvi, gde će obići svetinje SPC na Cetinju, Ostrogu i Podgorici.

Ovo je prvi put u istoriji da patrijarh antiohijski posećuje Crnu Goru.

U Crnoj Gori će patrijarh Jovan X i srpski Irinej obici crkve Mitropolije crnogorsko-primorske, a u njihovoj pratnji će biti arhijereji Antiohijske patrijaršije Mitropolit akarski Vasilije i Mitropolit njujorški i cele Sjeverne Amerike Josif, kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Na dočeku će biti prisutni i episkopi pomesne Crkve: budimljansko-nikšićki Joanikije, pakračko-slavonski Jovan, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i penzionisani Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

U 11 časova u Cetinjskom manastiru će biti služena svečana doksologija, nakon koje će arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravni govor i besedu povodom posete visokog gosta.

Patrijarh Jovan će potom posetiti manastir Ostrog, a zatim i saborni hram

Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će mu u 16 časova biti priređen svečani doček, saopštila je Mitropolija crngorsko-primorska.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track