Najnovije vesti

U DUALCE OTIŠLO 4.200 ĐAKA: Uče kroz rad u 84 srednje stručne škole u Srbiji
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

pilot projekat u školama

U DUALCE OTIŠLO 4.200 ĐAKA: Uče kroz rad u 84 srednje stručne škole u Srbiji

Društvo

BEOGRAD - Dualni model obrazovanja - učenje kroz rad, primenjuje se u 84 srednje stručne škole u Srbiji, a po tom sistemu školuje se u ovom momentu više od 4.200 učenika.

Već dve godine dualno obrazovanje sprovodi se kao pilot projekat u školama, a njegova potpuna primene počeće od naredne školske godine 2019/20. godine.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naglasio je trenutno postoje 32 dualna obrazovna profila, da je trenutno u sistem uključeno oko 600 kompanija u kojima učenici uče kroz rad.

"Dualni modeli imaju svoju ekspanziju u Srbiji i oko 23 odsto srednjih stručnih škola imaju neki odlik dualnosti, što je blizu četvrtine srednjih stručnih škola", naglasio je ministar na skupu "Dualno obrazovanje u Srbiji 2018: tekući rezultati i budući izazovi".

Podseća da je pre godinu dana usvojen Zakon o dualnom obrazovanju i dodaje da je u pripremi Zakona o dualnom visokom obrazovanju. U tekućoj školskoj godini uvedeno je 12 novih obrazovnih profila u skladu sa potrebama tržišta rada u oblasti informacionih tehnologija, mašinstva, građevine, proizvodnje i prerane hrane, hotelijerstva, turizma.

U kreiranju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Srbija je imala veliku podršku Švajcarske. Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge kaže da važno pitanje kako povezati obrazovanje sa poslovnim svetom.

"Usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju i Zakona o kvalifikcijama pokazuju opredeljenost Srbije, ali ostaje da se vidi kako će ti zakoni biti primenjeni u praksi", rekao je Ge.

On je naglasio da će u naredne četiri godine za zapošljavanje mladih u Srbiji Švajcarska uložiti devet miliona evra.

Srbija je za sprovođenje dualnog modela obrazovanja osim Švajcarske imala podršku Nemačke, Austrije, a predsednik Privredne komore Srbije Marko

Čadež prisetio se da kada je krenula sa dualnim modelom obrazovanja 2015. godine bilo uključeno 16 škola i 400 đaka. "Sada imamo sistem koji će od 2019. godine početi da funkcioniše i da se potpuno primenjuje", pojasnio je on. Dodaje da je u Srbiji, pre uvođenja dualnog modela, 75 odsto đaka išlo u srednje stručne škole koje nisu imale nikve veze sa privredom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...