Najnovije vesti

SVETSKI STRUČNJACI NA OKUPU U BEOGRADU: Zajedničkim snagama i iskustvom u borbi protiv najvećih ubica sadašnjice - kardiovaskularnih oboljenja
Foto: Kurir

Veliko interesovanje za HISPA i ISVH program očuvanja zdravlja

SVETSKI STRUČNJACI NA OKUPU U BEOGRADU: Zajedničkim snagama i iskustvom u borbi protiv najvećih ubica sadašnjice - kardiovaskularnih oboljenja

Društvo

BEOGRAD - Beograd će predstojećeg vikenda biti domaćin Međunarodnog kongresa dva istaknuta udruženja posvećena personalizovanoj prevenciji, dijagnostici i terapiji kardiovaskularnih bolesti i drugih oboljenja.

Jedinstven po svojoj multidisciplinarnosti i velikom broju učesnika iz mnogih država Evrope i sveta, skup će biti održan u hotelu Crown Plaza, od 26. do 28. oktobra, a svoje naučne radove imaće priliku da predstavi više od 60 predavača iz preko 20 zemalja.

Naime, registrovano je više od 1.000 učesnika, što pokazuje veliko interesovanje stručnjaka za HISPA i ISVH program očuvanja zdravlja, jer, kao što je poznato, prema zvaničnim statističkim podacima, svaki drugi stanovnik Srbije, ali i zemalja regiona, umire od kardiovaskularnih oboljenja, pre svega infarkta šloga.

Kako je za Kurir objasnio doktor Nebojša Tasić, koji je od decembra 2017. godine i predsednik ISVH, upravo u godini u kojoj obeležavamo stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata, kada je Srbija po broju stanovnika gotovo prepolovljena, moramo ponovo ujediniti snage i napraviti snažan front protiv najvećih ubica sadašnjice - kardiovaskularnih oboljenja.

"Međunarodno udruženje za vaskularno zdravlje (ISVH - International Society for Vascular Health) okuplja veliki broj stručnjaka sa svih pet kontinenata, čiji je osnovni cilj savremena kvalitetna dijagnostika i lečenje krvnih sudova.

Osnovna tema ISVH kongresa je merenje krvnog pritiska, u godini kada su posebno izražene kontroverze o načinima njegovog adekvatnog merenja, koncepta normalnih vrednosti, pa i terapijskih modaliteta. Predavači su ugledni profesori i lekari iz Rusije, Ukrajine, Francuske, Poljske, Jermenije i drugih zemalja", objasnio je doktor Tasić.

On je posebno podvukao značaj HISPA (Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga) koje je međunarodno udruženje koje okuplja preko 2.000 lekara i sestara iz 67 centara u 7 zemalja, sa osnovnim ciljem da identifikuju, leče i prate bolesnike sa visokim rizikom za nastanak infarkta i šloga, ali i vrše prevenciju kod zdravih ljudi. Doktor Tasić sa ponosom akcentuje da će ove godine HISPA obeležiti jubilej – 5 godina postojanja i rada.

foto: Kurir

"Upravo je ovaj kongres prilika da pokažemo svoje naučne rezultate i dogovorimo se o daljim strateškim ciljevima. Glavne teme HISPA kongresa su, kako nefarmakološke mere lečenja (primena adekvatne ishrane - neslana i nemasna ishrana, fizička aktivnost i drugo) u lečenju kardiovaskularnih bolesti, tako i primena savremenih lekova, pomoćnih lekovitih sredstava, kao i najnovijih medicinskih uređaja. Na ovom kongresu će na posebnoj sesiji, posvećenoj edukaciji, biti predstavljena nova onlajn platforma HISPA za kontinuiranu medicinsku edukaciju lekara. Mi smo stari koliko su nam stari krvni sudovi", zaključio je naš sagovornik.

(Kurir.rs/Milica Jeremić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...