Najnovije vesti

RODOLJUB ŠABIĆ POKRENUO POSTUPAK POVODOM INCIDENTA U KRAGUJEVCU: Nezakonito objavljivanje informacija iz zdravstvenog kartona Violete Cvetković
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

RODOLJUB ŠABIĆ POKRENUO POSTUPAK POVODOM INCIDENTA U KRAGUJEVCU: Nezakonito objavljivanje informacija iz zdravstvenog kartona Violete Cvetković

Društvo

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je pokrenuo postupak nadzora povodom objavljivanja informacija iz zdravstvenog kartona Kragujevčanke Violete Cvetković u pojedinim medijima i dodao da je trebalo pre njega da reaguju Ministarstvo zdravlja i Tužilaštvo.

Šabić je u izjavi za agenciju Beta rekao da je od Doma zdravlja zatražio odgovore na relevantna pitanja.

"Zapravo, u ovakvim okolnostima Poverenik je poslednji koji je trebalo da reaguje. Ali reagovao je i naravno da će po okončanju postupka, kada vidimo o čemu se radi, javnost biti obaveštena", objasnio je Šabić.

Šabić je kazao da su zdravstveni podaci pacijenata Zakonom o zaštiti podataka klasifikovani kao "naročito osetljivi podaci koji su tvrđe zaštićeni nego drugi podaci o ličnosti".

"Zakonom o pravima pacijenata je utvrđen poseban režim, vrlo rigidan kojim je predviđeno da je pristup tim podacima moguć isključivo lekarima koji pacijenta leče, a drugim licima uz pristanak pacijenta ili eventualno na osnovu odluke suda. Drugim rečima, nema načina da ti podaci na legalan način dospeju u javnost, a pogotovo ne u tabloide", objasnio je Šabić.

On je kazao da bi trebalo očekivati intervenciju Ministarstva zdravlja, jer je po Zakonu o zaštiti pacijenata nadzor nad primenom tih prava u nadležnosti tog ministarstva.

"Ministarstvo zdravlja bi trebalo da primeni disciplinske mere, proveri kakav je mehanizam zaštite i pokrene prekršajni postupak", kazao je Šabić.

On je kazao da je sa stanovišta Krivičnog zakonika izvršeno čak i krivično delo i da bi zbog toga trebalo da reaguje i tužilac.

"Ne znam da li će po dobrom starom običaju da izostane i jedno i drugo", dodao je Šabić.

Pojedini mediji prethodnih dana objavljivali su podatke iz medicinske evidencije majke iz Kragujevca Violete Cvetković, nakon što je ona objavila snimak u kojem tvrdi da lekari u Domu zdravlja u Kragujevcu nisi pregledali njeno dete.

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...