ŽENE, PREGLEDAJTE SE BESPLATNO U NEDELJU: Nastavlja se akcija preventivnih pregleda širom Srbije! Na redu su ultrazvuk grudi i stomaka, trigliceridi i holesterol
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

od 8 do 16 časova

ŽENE, PREGLEDAJTE SE BESPLATNO U NEDELJU: Nastavlja se akcija preventivnih pregleda širom Srbije! Na redu su ultrazvuk grudi i stomaka, trigliceridi i holesterol

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će se akcija besplatnih preventivnih pregleda nastaviti u nedelju, 28. oktobra, od 8 do 16 časova, u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da urade ultrazvučni pregled abdomena i proveru triglicirida i holesterola, a za žene su obezbednjeni preventivni ultrazvučni pregledi grudi, po potrebi i mamografske preglede.

Evo gde Nišlije mogu da se pregledaju

Sve Nišlije, uključujući i one koji iz bilo kog razloga nemaju zdravstveno osiguranje, moći će da u ambulantama niškog Kliničkog centra i Doma zdravlja, obave besplatne preventivne zdravstvene preglede, saopštio je Klinički centar Niš.

Ovog meseca, kako je određeno planom Ministarstva zdravlja, u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra, u Centru za radiologiju, obavljaće se ultrazvučni pregledi abdomena, a u Centru za radiologiju u staroj zgradi, sve žene starosti preko 50 godina, koje u poslednje dve godine nisu bile na dijagnostičkom pregledu, moći će da u cilju ranog otkrivanja patoloških promena na dojkama, obave pregled na aparatu za mamografiju.

Preventivni pregledi u isto vreme biće organizovani i u laboratoriji niškog Doma zdravlja, te će tamo, svi zainteresovani pacijenti moći da provere nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti, biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Cilj akcije jeste rana dijagnostika i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju sprovodi Ministarstvo zdravlja, navodi se u saopštenju.

U prethodnih deset akcija, blizu 200.000 gradjana Srbije obavilo je preventivne preglede a od tog broja nekoliko hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće istaknuta na zvaničnoj veb-stranici Ministarstva zdravlja.

Besplatni preventivni medicinski pregledi u Čačku

U zdravstvenim ustanovama u Čačku, Ivanjici i Lučanima u nedelju, 28. oktobra, vršićeće se besplatni preventivni medicinski pregledi. Prema rečima direktora Opšte bolnice u Čačku Radoslava Miloševića, pacijenti će biti u mogućnosti da urade ultrazvučni pregled abdomena, mamografiju, merenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi i dermoskopiju.

U cilju smanjivanja gužvi i prijema što većeg broja pacijenata, pojedini od ovih pregleda moći će da se urade i u domovima zdravlja u Čačku, Ivanjici i Lučanima.

U čačanskom i lučanskom Domu zdravlja radiće se ultrazvuk abdomena i laboratorijske analize, dok će u ivanjičkom Domu zdravlja biti vršena dermoskopija i laboratorijske analize (holesterol i trigliceridi). U čačanskoj Opštoj bolnici pacijenti će moći da urade dermoskopiju, mamografiju, ultrazvuk abdomena i laboratorijske analize. Doktor Milošević istakao je da će se ovi pregledi vršiti od osam do 16 časova.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track