OTVOREN MEĐUNARODNI KONGRES HISPA I ISVH: Kardiovaskularne bolesti najznačajnije ubice savremenog čovečanstva
Foto: Ana Paunković

svečanost

OTVOREN MEĐUNARODNI KONGRES HISPA I ISVH: Kardiovaskularne bolesti najznačajnije ubice savremenog čovečanstva

Društvo -

Drugi međunarodni kongres Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA) i Udruženja za vaskularno zdravlje (ISVH) svečano je otvoren u Beogradu.

foto: Ana Paunković

Kongres će trajati do 28 oktobra u hotelu Crowne Plaza i kroz veliki broj raznovrsnih sesija ukazaće na neophodnost personalizacije u prevenciji, dijagnostici i lečenju kardiovaskularnih bolesti kao najznačajnijih ubica savremenog čovečanstva.

foto: Ana Paunković

- Ovo naše okupljanje je zadovoljstvo, ali u jednakoj meri i odgvornost jer sve nas lekare i sestre podjednako zatiče u veoma zahtevnim društevnim okolnostima i velikim medicinskim izazovima. Dovoljno je naglasiti da svaki drugi stanovnik Srbije, ali i regiona umire od infarkta ili šloga. Oni nemilosrdno kose ne samo stariju populaciju već i mlađe ljude. Samo prošle godine u Srbiji je od ovih bolesti svakoga sata umiralo šestoro ljudi, svakoga dana 147, odnosno za samo jednu godinu, 2017, naša zemlja je ostala bez celog jednog grada od 53.668 ljudi koliko ih je izgubilo bitku sa infarktom ili šlogom.

foto: Ana Paunković

Savremena tehnologija može samo da uspori, ali ne i da zaustavi nemilosrdan tok ovih bolesti. Međutim, nas koji se protiv tih bolesti borimo kao vojnici te činjenice neće obeshrabriti - kazao je otvarajući kongres njegov domaćin profesor dr Nebojša Tasić, uvaženi srpski kardiolog i predsednik HISPA i ISVH.

Gosti i predavači tokom konferencije biće veliki broj uvaženih lekara i naučnika iz celog sveta, koji će se dotaći brojnih tema. Između ostalog, kao jedna od glavnih tema biće adekvatno merenje krvnog pritiska, a najveći svetski stručnjaci će održati ne samo teorijska predavanja već i praktičnu primenu najnovijih preporuka u merenju krvnog pritiska. Takođe, na kongresu lekari HISPA će prezentovati najnovije naučne rezultate personalizovanog i multidisciplinarnog pristupa u HISPA centrima.

foto: Ana Paunković

Inače, HISPA kao međunarodno udruženje ove godine slavi pet godina uspešnog rada sa sedam zemalja članica. Tokom tog perioda postala je jedna od vodećih međunarodnih udruženja posvećenih prevenciji i lečenju bolesnika sa povišenim kardiovaskularnim rizikom.

1 / 11 Foto: Ana Paunković

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track