UPOZORENJE: Zabranjeno snimanje u bolnicama
Foto: Facebook

Posle skandala u kragujevačkim zdravstvenim ustanovama

UPOZORENJE: Zabranjeno snimanje u bolnicama

Društvo -

U pojedinim bolnicama i domovima zdravlja širom Srbije poslednjih dana istaknuto je obaveštenje da je zabranjeno fotografisanje i snimanje pacijenata, medicinskog osoblja, kao i samog procesa rada.

"Zabranjeno fotografisanje i snimanje pacijenata, medicinskog osoblja u toku rada, kao i svih zaposlenih u toku radnih aktivnosti, oglasnih tabli na odeljenjima, temperaturnih lista i svega ostalog što može da ugrozi privatnost pacijenta i proces rada", osvanulo je na oglasnoj tabli Opšte bolnice u Vrbasu.

Po Krivičnom zakoniku Srbije, svako neovlašćeno fotografisanje, objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, snimka i portreta je kažnjivo, ali zasad nije poznato da li su ovakva obaveštenja i ranije bila istaknuta po bolnicama širom Srbije.

Zasad je nejasno da li je povod za ovo obaveštenje nedavni incident u Domu zdravlja Kragujevac, kada je jedna majka snimala pedijatre ove zdravstvene ustanove koji su navodno odbili da pregledaju njeno bolesno dete. Na društvenim mrežama kruži i snimak iz čekaonice Kliničkog centra Kragujevac, na kom se jasno vidi da sestra koja radi na prijemu pacijenata puši cigaretu dok čeka da neko priđe šalteru. Ovakvo ponašanje u zdravstvenim ustanovama je u Srbiji zabranjeno i kažnjivo. Ovi snimci iz zdravstvenih ustanova su se veoma brzo proširili društvenim mrežama i izazvali oprečne komentare javnosti.

Iz Ministarstva zdravlja nismo dobili komentar na ova obaveštenja u bolnicama.

J. P./Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track