OVO JE NOVI AVION VLADE SRBIJE I VEĆ IMA NEOBIČAN NADIMAK: Krase ga ćirilica, srpski orlovi i zastava, a leti pod oznakom YU-SRB!
Foto: RTS Printscreen

premijera na istanbulskom ataturku

OVO JE NOVI AVION VLADE SRBIJE I VEĆ IMA NEOBIČAN NADIMAK: Krase ga ćirilica, srpski orlovi i zastava, a leti pod oznakom YU-SRB!

Društvo -

BEOGRAD/ISTANBUL - Vladi Srbije 7. oktobra predat je na upravljanje novi, treći avion za prevoz predsednika i premijera, kao i drugih visokih državnih zvaničnika sa oznakom YU-SRB.

Reč je poslovnom avionu "embraer EMB-135BJ Legacy 600", proizvedenom 2007. godine, a svoju premijeru pred milionskim auditorijumom imao je prekjuče kada je snimljen na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu. Priliku da njime leti među prvima imao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: RTS Printscreen

Naime, TV kamere su uhvatile novi avion na pisti u Istanbulu prilikom dolaska Vučića, koji je bio među retkim svetskim državnicima koji su bili gosti turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana.

"Momak iz Brazila", kako je već prozvan, veći deo svoje dosadašnje službe proveo je u Južnoj Americi, a izgrađen je u mestu Sao Žoze dos Kampos, nedaleko od Sao Paola, u "Embraerovoj" fabrici. Pre nego što je isporučen Srbiji, avion je jedno vreme bio i u privatnom vlasništvu, ali je i leteo pod aviokompanijom "Republic airlines" iz SAD.

foto: RTS Printscreen

Pored novog aviona, predsedniku, premijerki i drugim visokim funkcionerima su na raspolaganju i "falkon 50" i "lir džet 31a".

Internet baza Planespotters.net objavila je da je avion isporučen novom vlasniku, Vladi Srbije, 7. oktobra i pod ingerencijom njene avio-službe.

Kako je ranije objavljeno na holandskom sajtu Scramble, na trupu aviona ispisano je ime države na engleskom, a na drugoj strani na srpskom jeziku ćirilicom "Република Србија". Na bočnoj strani kokpita je grb Srbije, a sa druge vrata je srpska zastava. Zanimljiva je i oznaka aviona koja mu je dodeljena - YU-SRB.

Prema navodima ovog sajta avion je ofarban pre 3. septembra, a na aerodromu Le Burže kod Pariza bio je na sređivanju enterijera pred predaju Vladi Srbije. Klasična verzija aviona može da primi do 14 putnika, plus dva člana posade i po potrebi stjuardese, ali svaki vlasnik može po svojim zahtevima da preuredi unutrašnjost.

foto: RTS Printscreen

U fabričkoj verziji, ovaj avion u prvom delu ima kuhinju, deo za poslovne sastanke, rotirajuća i spuštajuća sedišta i pomerajuće stolove, dok je odeljak za odmor putnika (rasklapajući krevet veličine francuskog) u zadnjem delu aviona, kao i kompletno opremljeno kupatilo. U prednjem delu, individualna sedišta mogu da se spuste u ležeći položaj za nižerangirane funkcionere.

U prednjem delu je i kuhinja i toalet, dok je kapacitet za prtljag 80 metara kubnih.

Karakteristike:

11 godina star

13-14 putnika

2 pilota+stjuardese (po potrebi)

2 rols-rojs motora

850 km/h brzina

8 sati neprekidnog leta

26,3 m dužina

21,17 m raspon krila (širina)

6,76 m visina

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: RTS Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track