Najnovije vesti

VUČIĆ KRITIKOVAO MINISTRE I DIREKTORE: Predsednik najavio smene u javnim preduzećima
Foto: Printscreen

nazadovanje naše zemlja za pet mesta na "Duing biznis" listi

VUČIĆ KRITIKOVAO MINISTRE I DIREKTORE: Predsednik najavio smene u javnim preduzećima

Društvo

Vučić je na sednici Vlade rekao da nije zadovoljan nekim akativnostima i radom pojedinih sektora u okviru Ministarstva energetike i Ministarstva privrede oko liste i da je taj posao morao da se uradi mnogo brže i bolje

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandara Vučić je na sednici Vlade koja je održana sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, žestoko kritikovao rad pojedinih ministarstava i najavio smenu direktora javnih preduzeća.

 

Predmet kritike, navodi list, bilo je prvenstveno nazadovanje naše zemlja za pet mesta, na 48. na "Duing biznis" listi, a na kojoj su zemlje rangirane po lakoći poslovanja.

 

"Vučić je na sednici Vlade rekao da nije zadovoljan nekim akativnostima i radom pojedinih sektora u okviru Ministarstva energetike i Ministarstva privrede oko liste i da je taj posao morao da se uradi mnogo brže i bolje. Reč je, između ostalog, o brzini dobijanja priključka za električnu energiju, ali i o tome da Zakon o stečaju nije kako treba odgovorio oko rešavanja bankrota", naveo je sagovornik.

 

Vučić je najavio, kako se prenosi, da će zbog toga da odgovaraju i pojedini direktori javnih preduzeća, jer je na njima bilo da preduprede propuste, nije štedeo ni neke sektore pomenutih ministarstava, ove godine zaškripalo je oko olakšavanja poslovanja.

 

Prema rečima sagovornika, Vučić se u tom kontekstu osvrnuo i na rad Zorane Mihajlović, koja u Vladi vodi ovu listu.

 

"Predsednik Srbije rekao je ministarki Mihajlović da ako vodi listu, da je morala time da se bavi i da je trebalo da bude posvećenija. Lista je važna jer odluke o tome u koju će zemlju doći investitori donose i zahvaljujući i ovom izveštaju Svetske banke", naveo je.

 

"Nije dovoljno samo reći 'nismo zadovoljni', mogli smo bolje, mora da se odmah krene u to da se pozicija Srbije na toj listi popravi. Odgovorni idu okolo i objašnjavaju da je problem metodologija Svetska banke, jer efekte propisa ocenjuje do juna. Sve te ključne reforme počele su da se primenjuju kasnije, a svi su morali da imaju na umu princip po kome se ta lista pravi. Mi ih nismo imali, prve svega u poboljšanju propisa, važnih za investitore", kaže jedan od sagovornika.

 

Vučić je ocenio i da posvećenost nekih direktora javnih preduzeća nije bila dovoljna i zbog toga izvor kaže da ne treba isključiti ni mogućnost smene nekih od njih, pre svega gubitaša, koji crpe novac iz budžeta.

 

"Napredovanje na Duing biznis listi i reforme vezane za poslovanje su različite stvari, ali se ne treba iznenaditi ako Vučić bude odlučio da zameni one direktore koji su gubitaši, ali i one koji nisu ukazali na praktične probleme investitora za dobijanje određenih dozvola za rada", prenosi.

 

Da ima mesta da se pozitivno posluje pokazuje i to što su neki gubitaši postali preduzeća koja donose novac državi. Sem takvih direktora, na udaru bi mogli da se nađu i oni koji zloupotrebljavaju funkciju zarad lične koristi, poručio je izvor

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...