UDRUŽILI SE ZAGREPČANKA I BEOGRAĐANIN: Ivana i Filip sreli se u Pragu pa izumeli sjajnu stvar za mame, ceo svet im traži da kupi (FOTO)
Foto: Facebook Printscreen

bratstvo i jedinstvo

UDRUŽILI SE ZAGREPČANKA I BEOGRAĐANIN: Ivana i Filip sreli se u Pragu pa izumeli sjajnu stvar za mame, ceo svet im traži da kupi (FOTO)

Društvo -

ZAGREB - Zagrepčanka Ivana Prajs (Preiss) i Beograđanin Filip Vasić koji žive i rade u Pragu osmislili su i napravili prvu klupu za dojenje na svetu koju su nazvali "Heer".

Nedavno su je prvi put predstavili javnosti, i to na sajmu dizajna u Londonu, a već imaju 135 zahteva za klupu u raznim gradovima Evrope, prenosi Index.hr.

Ovaj njihov proizvod na kojem su radili četiri godine, rekla je Ivana Prajs, tek je prvi u nizu, dodajući da imaju koncept i za još tri.

Objašnjava da već skoro 15 godina žive u Pragu gde su radili u raznim digitalnim i reklamnim agencijama, Filip kao kopirajter i kreativni direktor, a ona kao dizajner i dizajn direktor.

"Kad smo shvatili da puno stvari možemo bolje od agencija u kojima smo radili i da želimo tržištu ponuditi nešto novo, osnovali smo svoj butik studio '52hours' koji je zaslužan za ideju i koncept dizajn, prodakt dizajn i brend strategiju, istraživanje i plasman brenda Heer - prve klupe za dojenje. Industrijski dizajn potpisuje Nikola Knežević, nagrađivani industrijski dizajner iz Beograda", rekla je Ivana Prajs.

Kako navodi, "52hours" se inače u Pragu bavi dizajnom i razvojem proizvoda i usluga i trenutačno radi i na globalnom projektu digitalne transformacije CEMEX-a.

"Naš prvi klijent bila je najveća češka banka kojoj smo pristupili na način koji ne bi bio moguć kod nas: nas dvoje stranaca iz bivše Jugoslavije napravilo je koncept, nazvalo glavne direktore banke, ovi su se zainteresovali, ponudili nam sastanak i kupili projekt", objašnjava ona.

Kada su sličnu stvar hteli da naprave u Zagrebu, prijatelj joj je, kako kaže, savetovao da to ne radi, jer se u Hrvatskoj te stvari rade drugačije.

"Naime, treba ti neko ko će te predstaviti onome do kojeg želiš da dođeš, a i treba da iza sebe imaš zaleđe velike agencije, itd", navela je Ivana Prajs.

Oni koji se bave tehnologijom, dizajnom, marketingom itd, mogu u Češkoj da nađu dobro plaćen posao bez problema, kaže ona i dodaje da je u Pragu nezaposlenost manja od dva posto, a u Češkoj ispod tri posto.

Ističe da se Česi neprestano trude da suzbiju birokratski aparat i da je tamo vrlo jednostavno otvoriti i zatvoriti firmu. Zato se, kaže, u poslednjih nekoliko godina pojavio velik broj novih agencija i startapa.

Govoreći o svom izumu - klupi za dojenje - Ivana kaže da žele da stvore brend koji će nuditi urbana rešenja za mame i tate, kao i pametan nameštaj.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track