POSLEDICE UŽASA KOJI JE ZADESIO OVAJ KRAJ SRBIJE! Ovde ptice selice NEĆE DOĆI sledeće godine! A razlog je OPASAN I ZA LJUDE
Ilustracija

epilog ljudskog nemara

POSLEDICE UŽASA KOJI JE ZADESIO OVAJ KRAJ SRBIJE! Ovde ptice selice NEĆE DOĆI sledeće godine! A razlog je OPASAN I ZA LJUDE

Društvo -

Požari koje podmeću nesavesni građani paleći njive i pašnjake ugrožavaju ljude, ali i čitav biljni i životinjski svet.

Na udaru su pre svega ptice selice koje neće imati gde da se vrate na proleće, dok su one koje zimuju u Srbiji ostale bez zaklona i hrane, poput ptica u izgorelom Čokanskom ritu.

Ornitolozi upozoravaju da ludilo paljenja mora da se zaustavi jer je ugroženo na desetine retkih vrsta ptica u Srbiji. Posebno su ugrožene ptice koje žive u pojasevima stare i visoke trske, kao što je pedesetak zaštićenih vrsta koje su obitavale u Čokanskom ritu koji je u ponedeljak gotovo potpuno izgoreo.

Njihovo prirodno stanište i jedinstveni dom godinama je posmatrao Jožef Gergelj, poznati ornitolog i fotograf prirode iz Sente, a ove nedelje mogao je da zabeleži samo vatreni užas koji je progutao poslednje pojaseve trske.

Vatrogasci su teškom mukom uspeli da spasu jedan manji deo na severu, ali je stara trska, koja je stanište ptica, nestala.

- Više od trideset godina u ovom ritu pratio sam život retkih i ugroženih ptica gnezdarica poput kašičara, velike bele čaplje, eje močvarice, modrovrane, modrovoljke i brkate senice. Beležio sam svaki trenutak njihovog života. To carstvo divljine i lepote sada je nestalo u trenu. Ove ptice žive, jedu, odmaraju se i gnezde u staroj gustoj trski, a nje više nema. Trebaće barem tri do četiri godine da se ponovo pojavi. Tako da ovde ptica više neće biti, pitanje je samo gde će otići jer su gorela i druga njhova staništa - rekao je Gergelj.

Pre užasnih scena kojima je svedočio, Gergelj se pripremao za dolazak ždralova koji na svom dugom putu redovno svraćaju u nepregledna polja banatskog Potisja. No, umesto trske i pašnjaka, danas će ih dočekati izgorela ravnica u kojoj nema niti zaklona niti hrane.

Ove jeseni izgorele su velike površine u zaštićenim područjima poput Deliblatske peščare, Karaš Nere, Okanja, Carske bare, Ponjavice, vršačkog Malog rita, kao i delovi značajnih i ekološki vrednih područja poput Svrljiških planina i Suve planine. Gergelj dodaje da su za vikend primetili da gori desetak njiva, ali ne očekuje da će počinitelji biti uhapšeni. Uz jak vetar i nizak vodostaj zbog kojeg je rit bio potpuno suv, vatra ga je munjevito progutala. Iznad rita i danas se pruža gusti dim.

foto: EPA

- Insekti i ostali beskičmenjaci potpuno su sprženi. Lovci mi kažu da je stradala i divljač, srndaći i divlje svinje, a svojim očima sam video žalosnu scenu kako malo krdo divljih prasića traži svoju majku koja je verovatno uginula. Broj stradalih životinja ne znamo - nastavlja naš sagovornik.

Paljenje žetvenih ostataka i suve vegetacije ozbiljan je prekršaj koji sa razlogom zabranjuje više zakona, no čini se da ne postoji dobar mehanizam za kontrolu i sprečavanje ovakvog pogubnog ljudskog delovanja, smatraju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Ove godine vatrogasne službe beleže rekordan broj poziva za pomoć. Mi apelujemo svim građanima da budu savesni i odgovorni prema sebi i svojoj okolini tako što neće paliti vatru u prirodi, ali i tako što će svaki takav prekršaj prijaviti policiji i vatrogascima - rekao je Milan Ružić iz DZPPS.

Visoke kazne, izazvali čak i lančani sudar

Za paljenje njiva predviđene su visoke novčane kazne, a ove godine bilo je i nekoliko hapšenja, kazne predviđene za pravno lice su od 300.000 do milion dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

Ko izazivanjem požara nanese veliku materijalnu štetu ili ugrozi nečiji život, može završiti i u zatvoru. Koliko je izazivanje požara na otvorenom opasno, svedoči i primer u Pomoravlju, kada je zbog dima sa njiva došlo do lančanog sudara u kojem je jedna osoba poginula.

Kurir.rs/Blic/Aleksandar Latas/Foto: Youtube, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track