Najnovije vesti

DRSKOSTI ALBANACA NEMA KRAJA: Žele da otmu pravo na prenos električne energije na Kosovu i Metohiji! Srbe bi isključili sa mreže i ostavili u mraku!
Foto: Fonet

Energetska mreža na Kosmetu

DRSKOSTI ALBANACA NEMA KRAJA: Žele da otmu pravo na prenos električne energije na Kosovu i Metohiji! Srbe bi isključili sa mreže i ostavili u mraku!

Društvo

Ukoliko otmu pravo na prenos električne energije na visokom naponu kosmetski operater bio bi u situaciji da se surovo poigra sa Srbima, tako što će im, kad god mu se ćefne, reći da za Srbe nema struje

BEOGRAD - U eventualnoj odluci da Elektromreža Srbije ostane bez dela energetske mreže na severu Kosova i Metohije, nema ni "e" od energetike, već je reč o još jednom političkom pritisku na našu zemlju i kršenju zakona, izjavio je predsednik Nadzornog odbora EPS-a prof. dr Branko Kovačević.

Na pitanje da li bi moglo da dođe do najgoreg scenarija za Srbe sa severa Kosova da ostanu u mraku i bez grejanja, Kovačević je rekao da Albanci na Kosovu nemaju stračnjake koji bi to umeli tehnički da izvedu i ostave Srbe bez električne energije.

On podseća da je, kada se u Briselu pregovaralo o energetici, rečeno da će postojati dva preduzeća za prenos srtruje.

Jedno je trebalo da formira Zajednica srpskih opština, na koju se čeka pet godina i koju, kako kaže šef diplomatije Ivica Dačić, više niko ni ne spominje.

A ako nema ZSO, nema ni srpskog preduzeća za prenos struje, kazao je

Kovačević.

Kovačević je uveren da ovih problema ne bi bilo da se na vreme rešilo pitanje srpske imovine, pre svega jezera Gazivode i trafostanice "Valač", koji su srpski i koje nikako ne treba predavati Albancima na upravljanje, pogotovo ako se zna da se svi energetski objekti održavaju parama iz Srbije.

Upravo je trafostanica "Valač" u opštini Zvečan rekonstrisana, jer je reč o postrojenju koje obezbeđuje energetsku sigurnost stanovnicima tog dela pokrajine.

Upravo do "Valača", a od Novog Pazara, ide dalekovod koji sever Kosmeta snabdeva strujom, a sve je to plaćeno parama Srbije i to Brisel dobro zna, podvukao je Kovačević.

Izvor upućen u elektroenergetske odnose Srba i Albanaca kaže da Srbe na severu pokrajine može da zadesi i najgori scenario, a to je da ih Albanci isključe sa mreže i ostave u mraku.

Ukoliko otmu pravo na prenos električne energije na visokom naponu kosmetski operater bio bi u situaciji da se surovo poigra sa Srbima, tako što će im, kad god mu se ćefne, reći da za Srbe nema struje.

Kada je u pitanju niski napon, rešenje je formiranje ZSO, odnosno formiranje kompanije na severu Kosova koja bi Srbe snabdevala električnom energijom. 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...