DRAGUTIN JE BIO OKO SOKOLOVO SRPSKE VOJSKE, A NJEGOVU FOTKU SU IZUČAVALI ČAK U JAPANU: A evo kako je živeo najslavniji srpski izviđač iz Prvog svetskog rata
Foto: Printscreen Youtube

oko sokolovo

DRAGUTIN JE BIO OKO SOKOLOVO SRPSKE VOJSKE, A NJEGOVU FOTKU SU IZUČAVALI ČAK U JAPANU: A evo kako je živeo najslavniji srpski izviđač iz Prvog svetskog rata

Društvo -

Fotografija Dragutina Matića, srpskog vojnika koji pronicljivim pogledom osmatra neprijateljske položaje, postala je simbol Prvog svetskog rata.

Ova fotografija ima zanimljivu istoriju, a Dragutin je za nju saznao čak 47 godina posle završetka Velikog rata i to slučajno.

Naime, fotka se pojavila na gramofonskoj ploči "Marš na Drinu" 1965. godine, a onda je Kostadinka Savić iz Niša prepoznala Matića i poslala mu jedan primerak ploče u Kaletinac kod Gadžinog Hana. Podatak o tome nalazi se u knjizi “Moj otac – Oko sokolovo“, koju je 1998. godine objavio sin slavnog ratnika Blagoje Matić. On je napisao da je Dragutin, videvši sliku, uzviknuo: "Jest, to sam ja. Zaista me slikao..." i dodao da je novinar koji ga je slikao nekud otišao, a nije znao ni da je preživeo.

A fotografiju je napravio ruski novinar Samson Černov koji je radio za listov "Novoja vremja" i "Ruskoje slovo" a nastala je kada je srpska vojska počela povlačenje preko Albanije.

Slavni ratnik Dragutin Matić rođen je 10. januara 1888. i imao je četvoro braće i sestara. Nažalost, rano je ostao bez oca pa ga je podizao najstariji brat a, iako nije išao u školu, znao je da čita i piše. Rano se oženio sa Krunom Ranđelović i do odlaska u rat imali su četvoro dece. Nakon rata dobio je i sina Blagoja.

Matić je služio vojni rok u Beogradu kao konjanik, da bi kasnije postao pešadinac. Učestvovao je u oba balkanska rata a onda je došao Prvi svetski rat.

Tu je Dragutin opet pokazao svoje umeće i hrabrost, pa je tokom Cerske i Kolubarske bitke postavljen za izviđača. Starešine su ga naročito cenile jer je umeo da se privuče neprijateljskim jedinicama, prebroji vojsku i da precizan izveštaj po povratku u bazu. Matić se sa ratišta vratio tek 1919. godine, nakon 6 godina ratovanja i dve godine vojske.

Nakon rata, Dragutin se bavio se zemljoradnjom, a išao je i u pečalbu kao ciglar i ćeramidžija. Za pokazano junaštvo i hrabrost, odlikovan je sa više ratnih odlikovanja a od države nikada nije tražio privilegije i beneficije.

Nažalost i njegove medalje zauvek su izgubljenje upravo zbog rata. Naime, supruga Kruna je 1941. zakopala ordenje plašeći se Bugara.

Dragutin se krajem decembra 1969. razboleo a vojska je na Suvu Planinu poslala helikopter kako bi hrabrog ratnika preneli u bolnicu. Međutim, lekar je smatrao da ne bi izdržao put do bolnice. Matić je preminuo 1. januara 1970 godin a pre 20 godina mu je podignut spomenik ispred opštine Gadžin Han.

Nedavno je potpisan i ugovor o poklonu između naslednika Matića i opštine Gadžin Han, pa će njegova kuća u Kaletincu postati muzej.

Dragutinovu fotku izučavali čak u Japanu

Jedan japanski stručnjak napisao je studiju o fotografiji Dragutina Matića. Njemu je bila zanimljiva psihofizička napregnutost slavnog borca tokom izviđanja. On je pogledu ovog izviđača video kako srpski seljak prodire u manevre neprijatelja.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track