Najnovije vesti

DRAGUTIN JE BIO OKO SOKOLOVO SRPSKE VOJSKE, A NJEGOVU FOTKU SU IZUČAVALI ČAK U JAPANU: A evo kako je živeo najslavniji srpski izviđač iz Prvog svetskog rata
Foto: Printscreen Youtube

oko sokolovo

DRAGUTIN JE BIO OKO SOKOLOVO SRPSKE VOJSKE, A NJEGOVU FOTKU SU IZUČAVALI ČAK U JAPANU: A evo kako je živeo najslavniji srpski izviđač iz Prvog svetskog rata

Društvo

Fotografija Dragutina Matića, srpskog vojnika koji pronicljivim pogledom osmatra neprijateljske položaje, postala je simbol Prvog svetskog rata.

Ova fotografija ima zanimljivu istoriju, a Dragutin je za nju saznao čak 47 godina posle završetka Velikog rata i to slučajno.

Naime, fotka se pojavila na gramofonskoj ploči "Marš na Drinu" 1965. godine, a onda je Kostadinka Savić iz Niša prepoznala Matića i poslala mu jedan primerak ploče u Kaletinac kod Gadžinog Hana. Podatak o tome nalazi se u knjizi “Moj otac – Oko sokolovo“, koju je 1998. godine objavio sin slavnog ratnika Blagoje Matić. On je napisao da je Dragutin, videvši sliku, uzviknuo: "Jest, to sam ja. Zaista me slikao..." i dodao da je novinar koji ga je slikao nekud otišao, a nije znao ni da je preživeo.

A fotografiju je napravio ruski novinar Samson Černov koji je radio za listov "Novoja vremja" i "Ruskoje slovo" a nastala je kada je srpska vojska počela povlačenje preko Albanije.

Slavni ratnik Dragutin Matić rođen je 10. januara 1888. i imao je četvoro braće i sestara. Nažalost, rano je ostao bez oca pa ga je podizao najstariji brat a, iako nije išao u školu, znao je da čita i piše. Rano se oženio sa Krunom Ranđelović i do odlaska u rat imali su četvoro dece. Nakon rata dobio je i sina Blagoja.

Matić je služio vojni rok u Beogradu kao konjanik, da bi kasnije postao pešadinac. Učestvovao je u oba balkanska rata a onda je došao Prvi svetski rat.

Tu je Dragutin opet pokazao svoje umeće i hrabrost, pa je tokom Cerske i Kolubarske bitke postavljen za izviđača. Starešine su ga naročito cenile jer je umeo da se privuče neprijateljskim jedinicama, prebroji vojsku i da precizan izveštaj po povratku u bazu. Matić se sa ratišta vratio tek 1919. godine, nakon 6 godina ratovanja i dve godine vojske.

Nakon rata, Dragutin se bavio se zemljoradnjom, a išao je i u pečalbu kao ciglar i ćeramidžija. Za pokazano junaštvo i hrabrost, odlikovan je sa više ratnih odlikovanja a od države nikada nije tražio privilegije i beneficije.

Nažalost i njegove medalje zauvek su izgubljenje upravo zbog rata. Naime, supruga Kruna je 1941. zakopala ordenje plašeći se Bugara.

Dragutin se krajem decembra 1969. razboleo a vojska je na Suvu Planinu poslala helikopter kako bi hrabrog ratnika preneli u bolnicu. Međutim, lekar je smatrao da ne bi izdržao put do bolnice. Matić je preminuo 1. januara 1970 godin a pre 20 godina mu je podignut spomenik ispred opštine Gadžin Han.

Nedavno je potpisan i ugovor o poklonu između naslednika Matića i opštine Gadžin Han, pa će njegova kuća u Kaletincu postati muzej.

Dragutinovu fotku izučavali čak u Japanu

Jedan japanski stručnjak napisao je studiju o fotografiji Dragutina Matića. Njemu je bila zanimljiva psihofizička napregnutost slavnog borca tokom izviđanja. On je pogledu ovog izviđača video kako srpski seljak prodire u manevre neprijatelja.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...