STIGLA VEĆA PRIMANJA ZA NAJSTARIJE SUGRAĐANE: Sad imamo i za račune, ali i za izlazak i unučiće
Foto: Sonja Spasić

Zadovoljni

STIGLA VEĆA PRIMANJA ZA NAJSTARIJE SUGRAĐANE: Sad imamo i za račune, ali i za izlazak i unučiće

Društvo -

Pune kese Može više svega da se kupi, i voća i povrća i mesa. Stvarno sam zahvalna, kaže penzionerka Dragica Tomić nakon što je dobila uvećanu penziju

Subota pre podne, lepo vreme, pijace pune. Najviše ima penzionera. "Oni su naši najverniji kupci", dobacuju prodavci sa tezgi. Ovog vikenda pogotovu: stigle uvećane penzije!

Nakon što je ukinut zakon o privremenom umanjenju penzija, naši najstariji sugrađani dobili su uvećanje od osam do 13,3 odsto, dok su oni sa najmanjim primanjima sada dobili veći iznos za pet odsto, pošto nisu bili obuhvaćeni pomenutim umanjenjem. Tako je uplatama u petak i subotu zabeležen rekord u visini penzija, a vlast obećava da će penzije i dalje rasti, proporcionalno sa stanjem u budžetu i razvojem zemlje. "Svaki dinar, svaki procenat znači, a najvažnije je da su penzije redovne", ovo su reči koje smo juče čuli od Beograđana koji su izašli na pijacu da pokupuju potrepštine.

foto: Sonja Spasić

- Evo baš mi je danas legla penzija sa uvećanjem. Ja sam stvarno zahvalna. Zadovoljna sam jer je to i više nego što je bilo pre smanjenja. Može više svega da se kupi, i voća i povrća i mesa. Platim dažbine, a imam i za izlazak. Može nešto i da mi ostane na računu do sledeće penzije. Prošle godine se udala ćerka, pa će biti i za unučiće kada dođu - priča nam s širokim osmehom Dragica Tomić (65).

Petar Stojanović (85) kaže da su najvažniji dobra organizacija, štednja i skromnost. - Još nisam podigao novu penziju, uvek sačekam dva, tri dana, jer ne volim gužve. Svaki procenat povećanja je bitan. Kao što su čoveku značajne i potrebne oči, tako je i penzionerima potreban i značajan svaki procenat povećanja. U životu se sve kreće, ništa ne stoji u mestu, tako i penzije moraju da idu. Mi moramo da sagledamo situaciju u celoj zemlji, ne možemo da tražimo nešto ako nema. Imamo razumevanja - kaže Stojanović, koji ima i unuke i praunuke, pa i njih uspe da počasti. Dodaje da se najbolje oseća kada ostavi neki dinar sa strane kao ušteđevinu za ne daj bože. - Uvek nešto zadržim kao rezervu, nikad se u životu ne zna - priča Stojanović dok bira voće sa tezge.

foto: Sonja Spasić

Dragica Dajić (65) je penzionerka, ali i dalje u dobroj kondiciji, pa drži tezgu na pijaci. - Kako mi neće značiti povećanje, pa naravno da znači svaki dinar. Volela bih da je još više. Kada su smanjene, verovala sam da će se i vratiti i povećati. Život je skup, zato ja, pored penzije, i dodatno radim - kaže Dragica.

foto: Sonja Spasić

Željko Mrkić (67) Penzije su redovne, zadovoljan sam - Znam za povećanje, znači nam, ali još nisam podigao penziju. Zadovoljan sam primanjima, redovna su i nema nikakvih problema. Evo, malo na pijaci... Kupio sam kruške, jeftine su, dobre su, zdrave su. Biće za sve - ističe Željko Mrkić (67)

foto: Sonja Spasić

Snežana Cerović (61) Penzije su sigurne i nemam šta da brinem

- Nisam penzioner, ali imam ovlašćenje od muža. Bilo je povećanje i super mi je. Evo, iskreno kažem... Podržavam mere i reforme, verovala sam, još kad je bilo smanjenje, da će penzije da se vrate i da se još više povećaju. Nisam ni u jednoj stranci i ne bavim se politikom, ali pričam kako jeste. Penzije su redovne i sigurne i nemam šta da brinem ili sumnjam. Sve što nam treba možemo da kupimo, hranu, piće, da platimo račune... Kad treba da prištedimo, prištedimo, ne žalim se - kaže Snežana Cerović (61).

foto: Sonja Spasić

Broj 1,7 miliona penzionera ima u Srbiji 26.320 dinara je prosečna penzija

Činjenice 2014. 2018. povećanje 20.000 22.661 13,30% 30.000 32.668 8,89% 40.000 43.163 7,91% 50.000 53.954 7,91% 60.000 64.744 7,91% 80.000 86.329 7,91% 100.000 107.907 7,91%

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track