Veliko poštovanje

MANASTIR RAKOVICA PREPLAVILI VERNICI: Patrijarh Pavle je umeo da vidi čovekovu dušu (KURIR TV)

Društvo -

Na devetu godišnjicu od smrti patrijarha Pavla vernici na njegovom grobu traže pomoć za potomstvo, izlečenje i utehu

Patrijarh Pavle mogao je za života da pronikne u ljudsku dušu i da odgovori ljudima na pitanja koja su ih mučila i pre nego što mu ih i postave, tvrde za Kurir mnogi vernici koji su se juče, na devetu godišnjicu od njegove smrti, okupili u manastiru Rakovica, da mu na njegovom grobu odaju poštu.

Skoro da nije bilo nikoga ko nije čuo da su molitve na grobu patrijarha Pavla nekima pomogle da ozdrave, drugima da dobiju potomstvo, a mnogima da nađu utehu. Da je patrijarh Pavle znao šta koga tišti i pre nego što mu se poveri, potvrđuje i njegova unuka Snežana Milković.

- Deda Pavle je bio veliki duhovnik i on se sigurno uzdigao do velikih nebeskih visina. Bio je vrlo osetljiv i spreman svakome da pomogne. A o tome da je bio prozorljiv nije se smelo pričati. To se krilo, jer bi to onda značilo da je sujetan. Mnogo puta mi se desilo da dođem nešto da ga pitam i da i ne postavim pitanje, a kako uđem na vrata, dobijem odgovor. Kolega me je jednom zamolio da ga pitam zašto je išao kod Slobodana Miloševića. Došla sam do Patrijaršije i razmišljala sam, pa što ja njega da ispitujem, i odlučila da mu ništa ne pominjem.

Kako sam ušla na vrata, on mi je rekao: "Stani, Snežana, da ti nešto kažem. Nisam išao kod Slobodana Miloševića, išao sam kod predsednika države da mu čestitam, išao sam i kod iranskog šaha." Božja je volja, a ko će znati kako je on to mogao da zna - priča Snežana.

Na grobu patrijarha Pavla uplakanu smo zatekli i Miru Sladojević iz Istočnog Sarajeva, koja često dolazi da traži spas za bolesnog sina.

- Jednog sina od 29 godina sahranila sam pre 10 godina, a drugi ima zdravstvene probleme i znam da će mu patrijarh Pavle pomoći, kao i sveti Nektarije. Verujem i znam da će se desiti čudo. Nisam imala nikakve znakove, ni snove, niti bilo šta drugo što bi me ponukalo da dođem ovde, došla sam od srca, u želji da pomognem svom detetu, pa i sebi - kaže Mira.

Njena vera nije slučajna jer, kako kaže, poznaje majku čije dete sada ima oko 14 godina, a živo je zahvaljujući patrijarhu Pavlu.

- Dete je imalo tumor i lekari su sve preduzimali, ali nešto je majci govorilo da dođe na grob patrijarha Pavla i čudo se desilo. Dete je sada dobro i ona redovno dolazi iz zahvalnosti i poniznosti prema njemu. Znam i za jednu ženu koja je zahvaljujući molitvama na njegovom grobu uspela da se ostvari kao majka - ističe Mira.

Zubarka Biljana Anđelković iz Beograda, kojoj je patrijarh Pavle bio pacijent, kaže da zna sigurno da se dešavaju čuda na njegovom grobu, a kako tvrdi, dešavala su se i za njegovog života.

- Mnogo toga čudesnog se dešavalo. Svi koji smo redovno dolazili kod njega to smo znali. On je sve znao šta se dešava, video je... Prozirao je u našu dušu i pomagao tamo gde je video da je to svrsishodno. Ali on je to skrivao - kaže Biljana.

Na platou ispred Crkve svetog Marka u Beogradu juče je otrkiven i spomenik omiljenom patrijarhu srpskom.

foto: Beoinfo

Prvo čudo patrijarha Pavla

O čudotvornim isceljenjima na grobu patrijarha Pavla mnogi su čuli, neki su njima i prisustvovali, a neki su ih lično doživeli. Snežana Milković podseća na prvo čudo patrijarha Pavla. - U bolnici u Tiršovoj ležalo je dete na aparatima i već je bilo takoreći otpisano. Lekar je samo čekao da isključi aparate. Majka je klečala pored kreveta i molila se. Tog trenutka je prošla povorka s telom patrijarha Pavla, za vreme sahrane, i dete se probudilo i otvorilo oči. Lekar koji je stajao na vratima rekao je: "Ovo je prvo čudo patrijarha Pavla" - priča Snežana i dodaje da je dete ozdravilo.

Gorica Petrović: Znao je kad sam se svađala s decom

Gorica Petrović iz Beograda kaže da je patrijarh Pavle mogao da pronikne u ljudsku dušu. - To se zove prozorljivost. Mi koji smo se s njim molili godinama na prvoj jutarnjoj službi znali smo da zna šta nam se dešava. Jednom je stao pored mene i izgrdio me je: "Svađala si se s decom." A ako sam nehotično uvredila neku prijateljicu, rekao bi mi da moram da tražim oproštaj. Govorio nam je šta će biti u budućnosti i da ćemo putovati 300 kilometara da bismo se pričestili, jer će liturgija biti promenjena - s poštovanjem priča

Gorica.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Sonja Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track