EVROPSKA KOMISIJA NAPRAVILA IZVEŠTAJ O SRBIJI: Ostvaren napredak u reformama zakona i institucija
Foto: Profimedia

ocena tela eu

EVROPSKA KOMISIJA NAPRAVILA IZVEŠTAJ O SRBIJI: Ostvaren napredak u reformama zakona i institucija

Društvo -

Srbija je generalno ostvarila određeni napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama u zemlji, ocenila je Evropska komisija u svom najnovijem izveštaju u koji je Tanjug imao uvid. Izveštaj Komisije govori i o kašnjenju u ostvarivanju opipljivih rezulatata u pojedinim oblastima kao što su reforma pravosuđa, medijske slobode i borba protiv korupcije.

Evropska komisija je zemljama članicama EU predstavila tzv non pejepr , interni dokument koji se odnosi na napredak, ali i izazove Srbije, u oblasti pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava u zemlji. Generalno, Srbija je napravila određeni napredak na svojoj zakonodavnoj i institucionalnoj reformskoj agendi, uklučujući pitanja nacionalnih manjina, azila i borbe protiv pranja novca , navodi se u zaključku izvešataja Evropske komisije.

Dodaj se da se Srbija istovremeno suočava sa dugim zastojima kada je reč o

prikazivanju opljivih rezultata u oblastima kao što su reforma pravosuđa uključujući razne zločine, slobodu medija i borbu protiv korupcije. Kada je reč o poglavlju 23, proces ustavne reforme u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa još traje , stoji u izvešataju.

Navodi se da je Venecijanska komisija ocenila da je Nacrt izmena Ustava iz oktobra 2018. u skladu sa njenim preporukama i mišljenjem datim u junu 2018. Evropska komisija navodi da je prima k znanju namere Srbije i ohrabrabruje je da bude u konsulataciji sa Venecijanskom komisiju po ovom pitanju. Komisija će blisko nadgledati ovaj proces kako bi osigurala da nezavisnost sudstva i automonija tužilaštva budu garantovani po zakonu i u praksi , kaže se u dokumetu Evropske komisije.

Kao konkretne rezulati u oblasti efikasnosti pravoduđa u Srbiji Evropska komisija navodi smanjenje broja nerešenih predmeta u sudovima kao i mere sprovedene u cilju pripreme uvođenja sveobuhvatnog sistema zasnovanog na IT upravljanju predmetima.

Kada je reč o oblasti procesuiranja ratnih zločina, usvojenja je strategija tužilaštva, a sprovedene su određene proceduralne mere i jačanje institucija. Istovremeno, Srbija još mora da pokaže evidenciju optužnica zasnovanu na sopstvenim istragama i konačnim presudama , navodi Evropska komisija. U delu teksta koji se odnosi na borbu protiv korupcije, dokument Evropske komisije kaže da su u Srbiji u tom pravcu organizacioni koraci napravljeni stupanjem na snagu Zakona o nadležnosti državnih organa iz marta 2018. godine.

Dodaje se da se kasni sa rezvizijom zakonodavstva kada je reč o Agenciji za borbu protiv korupcije i finasiranju političkih aktivnosti. Nastavlja se nedostatk efikasne koordinacije i nadgledanja antikorupcione politike Srbije kao i konstruktivnog angažmana zaintersovnaih strana , stoji u izvešatju Evropske komisije.

Dokument koji je Evropska komisija predstavila zemljama članicama EU navodi i da je u Srbiji ponovo pokrenuta inkluzivna izrada nacrta nove medijske stratregije, kao i da su usvojeni amandamni koji se odnose na nacionalne manjine, pri čemu su udžbenici štampani na većini manjinskih jezika. Pozitivno je ocenjen trend sve većeg upisa romskih učenika u škole, kao i usvajanje Zakona o zaštiti ličnih podataka i besplatnoj pravnoj pomoći. Istovremneo, primećeno je da se kasni sa zakonima o ombudsmanu, polnoj ravnopravnosti, antidiskriminaciji i maloletnim prestupnicima.

Slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje su zabrinajvajući, a opšte okruženje i dalje nije odgovarajuće i uopšte ne doprinosi ostvarivanju slobode izražavanja i slobode medija , navodi se u Izvestaju. Kada je reč o poglavlju 24, stoji da je značajna zakonska agenda primenjena uključujući zakone o prevenciji pranja novca, finasiranju terorizma, azilu i državnim granicama.

Strukturne reforme upravljanja ljudskim resursima u Ministarstvu unutrašnjih poslova su takođe završene, naglašava Evropska komisija. Srbija je nastavila svoje napore u oblasti migracija, azila, upravljanja granicama, pravosudne saradnje i pojačala napore u oblasti finasiranja istraga, borbe protiv pranja novca i oduzimanja i konfiskacije imovine. Sve ovo još mora da pokaže bolje rezulate u borbi protiv organizovanog kriminala , stoji u tekstu dokumeta Evropske komisije. Komisija poziva Srbiju i da revidira realistično i kvalitetno svoje akcione akcionim planovima koji bi mogli da je vode na nejnom putu pristupoanja EU kao i da u taj proces sporvede u inkluzivnom i konstruktivnom dijalogu sa svim zaintersovanim stranama i civilnim društvom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track