RADNIK U DRŽAVNOJ UPRAVI RADI KAKO TREBA SAMO TRI SATA DNEVNO: Ministarstvo rada priprema psihologe da bi ćate bolje obavljale svoj posao
Foto: Marina Lopičić

rezultat analize

RADNIK U DRŽAVNOJ UPRAVI RADI KAKO TREBA SAMO TRI SATA DNEVNO: Ministarstvo rada priprema psihologe da bi ćate bolje obavljale svoj posao

Društvo -

BEOGRAD - Jedan radnik u državnoj upravi provede dva i po do tri sata efikasno radeći, a sve drugo je bačeno vreme, pokazuju mnoga istraživanja.

Da li bi angažovanje psihologa koji bi, između ostalog, analizirali radna mesta i razgovarali sa zaposlenima o evenutalnim teškoćama u radu moglo da utiče na njihovu efikasnost, a samim tim i na kvalitet usluge koju pružaju građanima? To će proveriti Ministarstvo za rad, koje će, kako je najavio resorni ministar Zoran Đorđević, od sledeće godine u svom timu imati i psihologe, s ciljem da zaposleni sa zadovoljstvom obavljaju svoj posao i da postižu bolje rezultate.

foto: Dado Đilas/Ilustracija

Angažovanje psihologa u državnoj upravi može doprineti efikasnosti zaposlenih u ministarstvima, kao i u drugim organizacijama, kaže psiholog Goran Tomin za Tanjug.

On navodi da osim profesionalne selekcije, u okviru koje se biraju najpodobniji kandidati za određeno radno mesto, psiholozi rade i na sistematizaciji radnih mesta kako bi svaki radnik bio što efikasniji.

"Psiholozi mogu da doprinesu na taj način što će prvo da biraju najpodobnije kandidate, a drugo tako što će učestvovati u sistematizaciji da bude što efikasniji i učinkovitiji rad", kaže Tomin.

Upitan koliko psiholozi mogu doprineti da radnici budu zadovoljni na radnom mestu, te koliko zadovoljstvo radnika može uticati na njihovu efikasnost, Tomin napominje da je za to važno da i sami psiholozi budu edukovani za ljudski menadžment.

"Kako se radnik oseća na radnom mestu i kakva mu je saradnja sa kolegama i pretpostavljenima veoma utiče na njegov učinak", kaže Tomin.

foto: Shutterstock

Ministar Đorđević u izjavi za Tanjug kaže da će njegovo ministarstvo angažovati psihologe koji će raditi na kompetenciji i analizi radnih mesta, razgovarati sa zaposlenima o teškoćama u radu, kako bi u budućoj sistematizaciji bila tačno opisana radna mesta.

"Očekujem da sredinom sledeće godine naše Ministarstvo ima jedno potpuno novo ruho kada je u pitanju sistematizacija, u kojem će radnici biti mnogo zadovoljniji, gde će jasno biti precizirano šta oni rade, koje su njihove nadležnosti", kaže Đorđević i dodaje da očekuje da će to doprineti efikasnijem radu ministarstva.

Prema njegovim rečima, u ministarstvu se već vodi računa da oni koji se primaju u radni odnos prođu psihološko profilisanje, a sve sa ciljem da se pruži najkvalitetnija usluga građanima.

"Smatram da možemo daleko više da postignemo ukoliko se bavimo i nama samima", navodi Đorđević.

foto: Filip Plavčić

Kaže da je potrebno unaprediti sama ministarstva i ulagati u ljude koji rade u njima.

"Želim da oni sa zadovoljstvom rade i odu zadovoljni kući, da jedva čekaju da sutra dođu na posao. Moja dužnost je da zaposlenima pružim taj osećaj sreće kada su na poslu, osećaj da rade posao koji je za dobrobit naših građana i da kada to urade znaju da su uradili dobru stvar", ističe Đorđević.

Ministar navodi da je Vlada Srbije planirala da uvede procenu kompetentnosti u svim Ministarstvima od početka 2019. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track