ŠOKANTNO!  ISTRAŽIVANJE U SRPSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA Tinejdžeri šamaraju devojčice! U redu je udariti devojku i  prihvatljivo je upotrebiti silu! STRAŠNO!
Foto: Printscrean

Užas

ŠOKANTNO! ISTRAŽIVANJE U SRPSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA Tinejdžeri šamaraju devojčice! U redu je udariti devojku i prihvatljivo je upotrebiti silu! STRAŠNO!

Društvo -

Školarci uzrasta 15 godina kažu da je u redu udariti devojku i da je ponekad u nagovaranju prihvatljivo upotrebiti silu

U škole je uveden društveno koristan rad kojim će biti sankcionisani učenici koji svojim postupcima ugrožavaju sopstvenu bezbednost, ali i bezbednost ostalih đaka i nastavnika.

Ukoliko odbiju da u njemu učestvuju, protiv roditelja prestupnika biće podneta krivična prijava. Predviđen je niz obaveza za one koji u školu unose drogu, alkohol, oružje, koji upotrebljavaju cigarete, beže sa časova, koriste mobilne telefone usred nastave ili radi prepisivanja, uništavaju ili kradu školsku imovinu... Takvi đaci će pomagati u održavanju i uređivanju učionice, produženog boravka, čišćenju snega ili lišća, farbanju ograde, učestvovaće u akcijama Crvenog krsta, svratišta...

foto: Shutterstock

Kada već govorimo o ugrožavanju bezbednosti, treba napomenuti da devojke momke maltretiraju psihički, a mladići njih seksualno zlostavljaju! Čak polovina petnaestogodišnjaka smatra da je ljubomora način da se pokaže ljubav! A nije malo ni onih koji smatraju da su udarac i primenjivanje sile prihvatljivi! Ovo su zabrinjavajući rezultati istraživanja novosadskog doma zdravlja u kom su učestvovala 863 učenika prvih razreda 13 srednjih škola s teritorije Novog Sada i Sremskih Karlovaca: - Svaki osmi ispitanik smatra da je prihvatljivo da mladić udari devojku ako ga je prevarila, svaki šesti da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za svoje ponašanje, a svaki deseti ispitanik da je ponekad u nagovaranju prihvatljivo upotrebiti fizičku silu. Dve trećine mladih u vezama izloženo je nekom obliku nasilja, a često su nasilna oba partnera u vezi. U slučaju kada je samo jedan od partnera nasilan, devojke u većem broju slučajeva čine psihološko nasilje, tipa kontrole, zabrana, prigovaranja... S druge strane, mladići su skloniji seksualnom nasilju.

foto: Profimedia

Prema rečima dr Dragane Zarić iz Savetovališta za mlade, nakon 40 radionica, dve trećine ispitanika smatralo je da nije lako prekinuti nasilnu partnersku vezu. Dečji psiholog Ana Janković kaže za Kurir da su rezultati istraživanja alarmantni, kao i da je stav mladih kad je reč o nasilju sličan i u drugim gradovima Srbije. - Posebno me iznenađuje to što pravdaju udarac ako je prevara u pitanju. Definitivno da se mladi tog uzrasta nalaze u potpunoj konfuziji i da nemaju jasne izdefinisane stavove, niti vrednosti. Oni su pod velikim uticajem okruženja i vršnjaka. Pored vršnjačkog nasilja, zastupljeno je i seksualno, a sve to ukazuje na jedan devijantan stav mladih. Nasilje je kao trend postalo normalno.

Dr Ljiljana Stanišić

Seksualno maltretiranje

Načelnica ginekologije Doma zdravlja Novi Sad dr Ljiljana Stanišić kaže da od zdravstvenih posledica seksualnog nasilja, osim po fizičko i psihičko zdravlje, značajno mesto zauzimaju i posledice po reproduktivno zdravlje. - Od najčešćih posledica izdvajaju se seksualno prenosive infekcije, neželjene trudnoće, pobačaji... Posledice narušenog reproduktivnog zdravlja u adolescentnom periodu imaju dalekosežne posledice i u adultnom uzrastu, a jedna od najčešćih je sekundarni sterilitet.

BROJKE 44 odsto učenika u školama trpi vršnjačko nasilje 20 slučajeva nasilja u školi bude mesečno prijavljeno 85 odsto žrtva nasilja ostane bez ikakve pomoći 30 hiljada do 100 hiljada dinara je kazna za roditelje ako njihovo dete maltretira vršnjake

ČINJENICEPosledice nasilja - nedostatak samopouzdanja - poteškoće u donošenju odluka - školski neuspeh - poremećaji ishrane - poteškoće s koncentracijom - poteškoće sa spavanjem - psihosomatske bolesti - zloupotreba alkohola i droga, depresivnost, osećaj krivice - poteškoće u uspostavljanju zrele, kvalitetne emocionalne veze - socijalna izolacija - povlačenje u sebe - suicidalne misli i namere

Kurir.rs/ MINA BRANKOVIĆ/ Foto: Shutterstock, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track