SVEČANO OBELEŽEN DAN SANU Kostić u besedi članovima: Akademici su isuviše dugo gajili filozofiju ćutanja
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predstavljeni novi dopisni članovi, otvoren Audiovizuelni arhiv...

SVEČANO OBELEŽEN DAN SANU Kostić u besedi članovima: Akademici su isuviše dugo gajili filozofiju ćutanja

Društvo -

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je danas svoj Dan predstavljanjem novih dopisnih članova, otvaranjem Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju i otvaranjem stalne postavke zbirke Kabineta za medalje Arhiva SANU.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić se u svojoj besedi osvrnuo na nedavne izbore i program priređen u toj instituciji, kao i na izloženost kritici u prethodnim mesecima.

"SANU je dugo, usuđujem se da kažem isuviše dugo, gajila filozofiju ćutanja kao posebnu "kućnu mudrost", delom nametnutu iskustvima sa "slučajem Memorandum", delom kroz tradiciju univerzalnog odgovora "primili k znanju" kad god bi se suočili sa nerazumevanjem, pa i hostilnošću prema ovoj kući. Bojim se međutim, da su ta vremena nepovratno prošla. Kuća od slonovače, koju smo toliko voleli, se srušila pred naletom elektronskih medija", rekao je Kostić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Naglašava da SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje, niti može da očekuje da u budućnosti ne bude stalno procenjivana od grupa i pojedinaca, dobronamernih, ali i onih drugih, iz mnogo razloga nedobronamernih.

"SANU je unekoliko prepustila prostor svojim kritičarima iskreno i verovatno naivno verujući u moć činjenica i elaboriranih objašnjenja, dok smo se uporedo u elektronskim medijima i društvenim mrežama zbunjeno suočavali sa pravim verbalnim nasiljem, relativno stereotipnim optužbama i konačno, presudama. Jesmo li prošli neranjeni - nismo!", kazao je Kostić.

Prisustvo SANU u medijskom prostoru, a to prisustvo u vremenima elektronskih medija jednostavno je neminovnost, zahteva, podvlači Kostić, da izgrade mudru i jasnu strategiju medijskog predstavljanja SANU, te da nije održiva ni ideja o SANU kao "posmatraču iz zavetrine ili senke" koja ne ulazi u inter feces svakodnevnice.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Tu skoro jedan gost SANU je postavio pitanje kako da se na prostorima društvenih mreža ponovo uspostavi pristojnost kao način i imperativ komunikacije. Nalaženje tog balansa i mere, zasnovanosti naših tvrdnji na naučnim i umetničkim kriterijumima, građanske hrabrosti i odgovornosti za izgovorenu reč (izbegavanje te odgovornosti ne može naći rešenje u čutanju), te pomenuta stara, zaboravljena pristojnost, zadatak je izazov za svakog člana SANU ponaosob", rekao je Kostić.

"U očuvanju digniteta SANU moramo svi da učestvujemo, jer onog trenutka kada to postane dužnost samo određenih pojedinaca među nama, igra je izgubljena, a sumnja da se radi o manipulaciji "nedobronamernih“ među nama (jer većina ćuti) postaje opravdana, čak i kada nije istinita", dodao je predsednik Akademije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track