DANAS JE MEĐUNARODNI DAN DETETA: Čestitke svoj deci za njihov praznik!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

svečanost

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN DETETA: Čestitke svoj deci za njihov praznik!

Društvo -

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je, na svečanom obeležavanju Međunarodnog dana deteta, čestitala svoj deci njihov praznik, ukazujući da svi imamo obavezu da radimo na otklanjanju prepreka za njihovu punu inkluziju i ostvarivanje prava na obrazovanje.

"Neophodno je da deca i mladi u Srbiji znaju da od starijih mogu da očekuju pomoć bilo koje vrste i da imaju sa kim da podele svoja razmišljanja, nesigurnosti i teškoće, posebno imajući u vidu da se mnoga deca danas suočavaju sa siromaštvom, različitim oblicima nasilja, kao i diskriminacijom i isključivanjem, što se pre svega odnosi na decu sa invaliditetom i decu slabijeg imovnog stanja. Na svima nama je odgovornost da decu čujemo, da sa njima razgovaramo i da u njima razvijamo ideje solidarnosti, tolerancije i uvažavanja drugih i drugačijih", istakla je poverenica.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je ukazala da politike u oblasti socijalne i porodičnopravne zaštite, treba posebno da budu usmerene na smanjivanje siromaštva, neophodnu podršku i pomoć porodici, sa uspostavljanjem i razvijanjem postjećih servisa podrške za decu i porodicu, saopštila je Kancelarija Poverenice.

Na obeležavanju Međunarodnog dana deteta, 20. novembra, pod sloganom "Deca su ukras ravnopravnosti", otvorena je i izložba dečijih likovnih radova sa temom poštovanja različitosti, a o izazovima u ostvarivanju ravnopravnosti govorili su članovi i članice Panela mladih poverenice za zaštitu ravnopravnosti, inače promoteri tolerancije i ljudskih prava u školama širom Srbije.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis rekla je da su deca velika inspiracija navodeći da veruje u partnerstvo sa decom kroz Panel mladih Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je istakla koliko je važno pravo na participaciju u procesu donošenja odluka kao jedno od najvažnijih prava u Knvenciji prava deteta. Ređina De Dominićis takođe je ukazala na značaj kontinuirane saradnje sa institucijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Svečanosti su prisustvovali, u ime Narodne skupštine Republike Srbije, potpredsednik parlamenta i član Odbora za prava deteta Veroljub Arsić, zatim, šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, kao i ambasadorka Kanade Kati Čaba.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track